Строителни инспектори ще следят кризисното събиране на сметта

Инспектори от регионална дирекция “Национален строителен контрол” в София ще контролират петте мобилизирани от правителството фирми за кризисното почистване на града, съобщиха от Националния кризисен щаб в сряда. От там допълват, че заплащането и протоколирането на извършените дейности ще се осъществява, съгласно "действащата нормативна уредба".

В Закона за управление при кризи обаче е записано, че заплащането на извършени в кризисна ситуация дейности се извършва при ясно определени правила в правилника за приложение на закона. Такъв правилник обаче все още няма.

На този фон кризисният щаб съобщава, че за всички дейности ще бъде платено от държавния бюджет. За тази цел вече бяха заделени 10 милиона лева.

Фирмите ще получават парите на всеки 15 дни, а точната сметка ще се изчислява въз основа на изготвени от строителните инспектори ежедневните протоколи. Те трябва да бъдат удостоверени и от мобилизираните частници. Крайното решение за изплащане на парите ще бъде вземано с гласуване от членовете на Националния кризисен щаб.

В него участват единствено представители на държавната администрация. Кметът Бойко Борисов така и не пожела да изпрати заместника си по въпросите на околната среда Мария Бояджийска за член на щаба. От кметството твърдят, че криза с боклука на София няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България