Структурата на разходите в руските семейства говори за дълбока икономическа рецесия

Структурата на разходите в руските семейства говори за дълбока икономическа рецесия

Жителите на Русия вече не пестят толкова за сметка на стоки от първа необходимост, но се стремят да харчат по-малко за развлечения и облекло, пише руското издание на сп. "Форбс" в коментар за проучване на изследователската група "Ромир".

Според експертите все още е рано да се говори за подобряване на ситуацията с доходите в страната - руските семейства просто са започнали да живеят на кредит.

По данни на "Ромир" хората в Русия си позволяват много по-малко харчове за облекло и развлечения отпреди. Делът на избралите да намалят тези разходи е нараснал за 4 години от 17 на 25 процента. Това са главно младежи, а по-възрастните пестят най-вече от храна.

Гражданите могат да пестят по-малко от най-необходими стоки и храни поради стабилизираната от две години динамика на инфлацията в Русия, смята експертът Никита Жарски. А според Олга Горелова от "Ромир" сред основните причини е нарасналият брой промоции във веригите. "От 18 до 57 процента от покупките се правят именно на специални цени. Купувачите мислят вече по-рационално, стратегии за икономии избират дори хора с високи доходи", казва тя.

Освен това "регистрираме по-висок растеж на обема свободни пари в руските семейства", посочва анализаторката пред "Форбс", цитиран от Би Би Си.

Експерти на изданието обаче изтъкват, че растежът на доходите на населението в Русия все още е слаб и е рано да се правят изводи за подобряване на финансовото му положение.

Учени от Руската академия за народно стопанство и държавна служба предполагат, че доходите на мнозина в Русия днес намаляват, макар статистиката да отчита ръст на заплатите.

По време на предишни кризи - през 2008 и 2014 г., жителите на страната са реагирали на икономическата дестабилизация хаотично, "размразявайки" спестяванията си. Но вече няма какво да измъкват "от хамбарите" и се налага да вземат заеми.

"Спестяванията на огромното мнозинство хора в Русия са напълно изчерпани", а разходите често надхвърлят доходите и "такива хора всъщност нямат особен избор - те затъват все по-дълбоко в "дългови примки", коментира финансистът Владимир Рожанковски.

Разходите "за облекло и развлечения" не са жизнено важни и свиването им обикновено се смята за характерен белег на дълбока икономическа рецесия, отбелязва руският експерт.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?