Студен вятър и сняг в понеделник, слънце до четвъртък

Бърз студен атмосферен фронт ще премине през страната в денонощието след неделя. С умерен и силен северозападен вятър в понеделник ще нахлува студен въздух, а през нощта облачността ще се е увеличила и във високите полета на Западна България и Предбалкана ще вали сняг. В Източна България преваляванията от дъжд ще преминат в сняг до сутринта, прогнозират синоптиците на БАН.

Атмосферното налягане ще се повишава и в следобедните часове вече ще е по-високо от средното за месеца. Около обяд валежите в Западна България ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява, докато в Източна ще спре да вали привечер и най-късно в югоизточните райони.

Температурите днес ще се понижат съществено спрямо края на миналата седмица. Минималните сутринта ще са между минус 2° и 3°, максималните – между 1° и 6°. В София минимална минус 2°, максимална около 2°.

Облачно със смесени валежи от дъжд и сняг ще е и по Черноморието в началото на седмицата. Вятърът до обяд ще е силен от северозапад, след което ще отслабне. Максималната температура на въздуха ще е 3-4°, на морската вода – около 4-5°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Вятърът ще отслабне във вторник и ще бъде предимно слънчево. Заедно с това ще се повишат и температурите, като преобладаващите максимални ще достигнат 6° и 11°, а минималните – между минус 6° и минус 1°.

В сряда отново ще бъде предимно слънчево, в сутрешните часове на места в низините и котловините ще се образува мъгла. В четвъртък облачността временно ще се увеличи, но ще се задържи без валежи. Ще се усили вятърът от северозапад и температурите слабо ще се понижат.

Споделяне

Още от България