Студенти от Брюкселския свободен университет възвеличават Че Гевара

Студенти от Брюкселския свободен университет възвеличават Че Гевара
Ръководството на Брюкселския свободен университет е отменило в последния момент честване на 50-годишнината от смъртта на Ернесто (Че) Гевара по-рано тази седмица, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. 
 
В коментар по този случай най-тиражният френскоезичен всекидневник в Белгия "Соар" отбелязва, че идеите на крайната левица се разпространяват все по-видимо в най-голямото висше училище в страната. Изданието уточнява, че първоначално темата на студентската сбирка била озаглавена "Че - честен революционер, защитник на демократичния социализъм, който продължава да вдъхновява поколения младежи по света". След намесата на ръководството, вместо това, младежите обсъдили "социалистическото бъдеще" на Каталуня.
 
В коментара се посочва, че "честните революционери" в Куба са причинили смъртта на около 46 000 души и лишаването от свобода на над 100 000, както и че заради комунистическата идеология по света живота си миналия век са загубили около 94 милиона души.
 
Допълва се, че Брюкселският свободен университет обявява през 1944 г. Йосиф Сталин за доктор хонорис кауза - статут, неотменен и до днес. Обяснението за това е, че решението е взето непосредствено след освобождаването на Белгия от нашествието на Третия райх и Сталин, наред с британския премиер Уинстън Чърчил, френския президент Шарл дьо Гол и президента на САЩ Франклин Рузвелт, се нарежда сред ръководителите на държавите-освободители, почетени от университета.
 
Свободата на изразяването и на мисълта са основни за всяко висше училище, но се проявява странна търпимост към разпространението на комунистически брошури със сърп и чук - сякаш убийствата са по-приемливи, когато са наредени от комунисти, а не от нацисти, коментира всекидневникът. Белгийската образователна система не успява да предаде урока за жестоката история на комунизма, за разлика от поуките от национал-социализма. От това се възползва крайната левица, която успява да вдъхновява студенти - бъдещите поколения професори, журналисти, избиратели, се посочва в коментара.
 
Не е въпросът да забраним на младежите да изразяват своите виждания, но трябва да ги предупредим, за да се опитаме да избегнем повторението на минали грешки. Време е да приключим с отблъскващите идеи за "гражданска промяна" с налагането на мощта на държавата, като бъдем по-отговорни към преподаването на историята в училищата и университетите, завършва редакционният коментар.
Споделяне

Още от Свят