Студентите от СУ обявиха началото на битката си за съдебна реформа

Студентите от СУ обявиха началото на битката си за съдебна реформа

Депутатите от българския парламент приеха промени в конституцията, с които бламираха първоначално предложената реформа за конституционна съдебна реформа, се казва в приета в четвъртък позиция на Студентския съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", озаглавена "Исторически компромис с доверието ни". Чрез нея студентите изразяват "дълбокото си възмущение" от действията на депутатите и обявяват, че започват борба за осъществяване на реформата.

"Този вакуум на доверие трябва да бъде запълнен. Именно той подкопава здравите основи, на които нашето общество трябва да стъпи, за да има промяна. И ние ще бъдем тези, които ще подтикнем тази промяна и ще се борим за нея докрай", се казва в декларацията.

Тя е адресирана до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на правосъдието в оставка Христо Иванов, министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и гражданското общество на България.

На 23 октомври 2013 година студенти от Юридическия факултет на Софийския университет започнаха безпрецедентен протест, който придоби известност като "окупация" на университета. Протестиращите се наименуваха "Ранобудните студенти" и поискаха оставките на кабинета "Орешарски" и морална отговорност от Конституционния съд, който остави Делян Пеевски в Народното събрание.

Ето цялата позиция на Студентският съвета на СУ по повод бламираната конституционна реформа:

На 9 декември 2015 година, депутатите от българския парламент приеха промени в Конституцията, с които бламираха първоначално предложената реформа за конституционна съдебна реформа. Ние, представителите на студентите в най–старото висше училище - Софийски университет "Св. Климент Охридски", искаме да изразим дълбокото си възмущение от действията на депутатите в 43-то Народно събрание. Ние видяхме компромис на депутатите със собствените си подписи, със собствените си виждания, със собствените си принципи, но най–вече видяхме компромис с нашето доверие.

Твърди се, че политиката е изкуството да правиш компромиси. Ние смятаме, че политиката е изкуството да останеш верен на принципите си. Точно тук е големият проблем – липсата на морал, липсата на достойнство и честност. Този вакуум на доверие трябва да бъде запълнен. Именно той подкопава здравите основи, на които нашето общество трябва да стъпи, за да има промяна. И ние ще бъдем тези, които ще подтикнем тази промяна и ще се борим за нея докрай. Затова искаме да зададем няколко въпроса:

1. Смятате ли, че давате добър пример на бъдещите поколения, променяйки Конституцията на републиката, използвайки плаващи мнозинства и отказвайки се от собствените си възгледи?

2. Това ли са действията и решенията, с които искате историята да Ви помни?

3. Това ли беше единственият начин да запазите бастиона на ценностната Ви система? Това ли е начинът да запазите стабилността на държавата?

Ще чакаме искрен и достоен отговор! Ние не можем и не искаме да изразяваме партийни позиции. Няма и да позволим на НИТО една политическа сила да се асоциира с нашите виждания. Но ние никога няма да бъдем безразлични към случващото се. Никога няма да се откажем от желанието си за прозрачност и отчетност при вземането на решения, които предопределят нашето бъдеще и това на тези, които идват след нас, а дори и на собствените ни деца. Ние никога няма да се откажем от желанието да имаме една справедлива и обективна съдебна система. А това несъмнено минава през цялостна и категорична съдебна реформа. За жалост такава не видяхме в нито един от вариантите. Не всички от нас са студенти по право, които да могат да разберат истинските последици от Вашето поведение. Но всички ние ще се борим за морал в политиката и честност в правораздавателната система.

Не случайно Махатма Ганди е казал: "Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш". Днес ще ни игнорирате. Днес думите ни, посланията ни, вижданията ни, няма да Ви вълнуват. Но никой не е способен да спре промяната, която се задава. Защото ние я носим в сърцата си и ние ще се борим за държавата си. Силата на словото ще е основното ни оръжие. Защото студентите на Алма матер винаги са били туптящото и непокорно сърце на гражданското общество. Гответе се, защото битката за България тепърва предстои!

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?