Студентите с акция "Мъртвешко хоро" пред парламента

Студентите с акция "Мъртвешко хоро" пред парламента

"Ранобудните студенти" посветиха специална акция на 17 ноември, обявен за Международен ден на студентите. Над 100 младежи излязоха пред Народното събрание, посрещнати с аплодисменти от събралите се там граждани.

В пълна тишина част от студентите се наредиха пред загражденията пред централния вход на парламента и по знак съблякоха връхните си дрехи. Останаха по бели тениски, напръскани с розова боя, каквато имаше и по лицата им. Отново в пълна тишина те легнаха на земята и останаха така няколко минути.

Пърформънсът бе наречен "Мъртвешко хоро" и с него бе отбелязана годишнината от нахлуването на нацисти в Карловия университет в Прага и 40 години от навлизането на танкове в Политехниката в Атина.


Веднага след началото на акцията полицаите зад загражденията се приближиха и се наредиха край студентите, а събралото се множество реагира бурно с викове: "Хайде, елате ги бийте, легнали са ви готови” и "Елата от нашата страна”.

Студентите останаха около час пред Народното събрание, след което се прибраха отново в университета. Предишния ден, събота, те останаха в окупирания Ректорат на Алма Матер, за да избегнат сблъсъци с участниците в митинга на БСП и ДПС, като в същото време съобщиха на страницата на групата във Фейсбук за подготвяната неделна акция.

"През изминалия месец окупацията на СУ стана повод за безкрайни дебати около въпроса къде е мястото на студента в обществения живот, къде той може да извиси своя глас, да изрази своите виждания и идеали и къде това не е удачно. Датата 17 ноември ни дава добър повод да обърнем взора си назад в историята, за да сверим часовниците си, защото, усвоили добре уроците на миналото, можем по-смело и ясно да гледаме напред”, написаха студентите.

Те припомнят събитията от 1939 г., когато хитлеристки части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага. "В жертва падат 9 студенти, 1200 са изпратени в концентрационни лагери. Две години по-късно в Лондон Международният студентски съвет избира тази дата за Ден на студентите в чест на загиналите”.

Споделяне

Още от България