Студентските такси без данък печалба

Университетските такси няма да се облагат с данък печалба, записаха в четвъртък депутатите от парламентарната комисия по образование, като приеха промените в Закона за висше образование.

Комисията изрично записа, че дори университети сами да определят таксите си, върху тях няма да се начислява корпоративен данък. Депутатите се презастраховаха, тъй като според Националната агенция по приходите Законът за корпоративното подоходно облагане им дава право да слагат данък и върху таксите за обучение.

По изчисление на просветното министерство, ако това стане, университетите ще загубят около 50-60 млн. лева, включително за минал период.

Промяната е съгласувана с министъра на финансите и той обеща, че тя ще бъде въведена още с влизането в сила на закона, обясни със задоволство председателят на комисията Лютви Местан.

Ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов приветства забраната. Тя е уместна най-малкото защото финансова и академичната година не съвпадат. Ние събираме таксите през септември-октомври, а ги харчим през следващата година, но това не се отчита при облагането, отбеляза той.

Споделяне

Още от България