Студентското представителство: Не сме казионна организация

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) не е съгласно с определението "казионни студентски съвети", каквото бе дадено на организациите, които го излъчват, в материала "Казионните студентски съвети подкрепят несменяемостта на ректорите", поместен в Mediapool.

"Студентските съвети, както и представителите им в националната организация се избират пряко, на демократични форуми, по правила, определени от съответните университети и Закона за висшето образование. В този смисъл не може да се говори за тях като за казионни – "по принцип“ или "по природа“. Всеки студент може да стане член на студентски съвет, да бъде избран за председател или представител в НПСС, да оглави националната организация. Няма как да бъде определен като "лоялен“ или "удобен“ на властта или ректорите, просто защото е проявил желание да работи за каузите на студентското самоуправление", се казва във възражението от НПСС.

"Дейността на НПСС показва, че не е вярно твърдението, че "Откакто съществува, организацията обаче е единствено лоялна към властта и действията ѝ са били в унисон с държавната политика в сферата на висшето образование“. За това говори, че буквално преди дни НПСС осъди пред Комисията за защита от дискриминация водената от държавата политика по студентско кредитиране и така спомогна за това 30 000 студенти да получат по-равноправно третиране пред закона. Друг пример от последните две години са големите протести в защита водната база на НСА, при които НПСС организира няколко хиляди студенти на протест из софийските улици с искане НС да наложи мораториум върху строителството на територията на водната база в гр. Равда", посочва примери за своята принципна дейност НПСС.

От организацията казват още, че не са били против студентските протести, просто не са призовали нито за, нито против тях.

Студентското представителство не се бояло от несменяемостта на ректорите, ако се премахне ограничението за броя на мандатите им със законови промени, каквато опасност може да се създаде със законови промени. "Отбелязваме единствено, че това не значи непременно премахване на мандатността – напълно възможно е тя да се запази по преценка на Академичните съвети, но доколкото няма гаранции за това, НПСС настоява евентуалното либерализиране в нормативната уредба за управлението на висшите училища да се случва в пакет – с ясни гаранции, че това ще доведе до включване на студентите, бизнеса и гражданското общество във вземането на решенията за стратегическото развитие на университетите", отбелязва във възражението си НПСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България