Субсидиите за отглеждан добитък тръгват от декември

Субсидиите за отглеждан добитък тръгват от декември

Идентификационната система за отглежданите животни ще тръгне до 1 декември и това ще позволи изплащането на субсидиите за глава добитък, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра си. За 2010 г. са предвидени 60 млн. лв., помощите ще се дават на фермерите до 2011 г

Стартът на системата се отлага от повече от година, като липсата ѝ стана причина за множеството протести на млекопроизводители през миналото лято, обхванали голяма част от страната. Митинги имаше и пред ведомството в София, като още с изборната победа и преди формирането на кабинета на ГЕРБ лидерът на партията обеща на селскостопанските производители да реши проблемите им и им заяви, че не иска лозунги под прозореца си.

Найденов спешно нареди на ветеринарните лекари да бъдат раздадени безвъзмездно компютри, които предишната власт искала да има даде под наем за 60 лв. месечно, за да може в тях да се вкара цялата информация за броя на отглежданите животни. За в бъдеще системата ще следи добитъка от раждането му до изпращането му в кланица.

Найденов каза още, че с година са разсрочени нисколихвените кредити на фермерите, отпуснати от Държавен фонд “Земеделие”. Министърът ще събере ръководствата на търговските банки в България на 17 септември, за да обсъдят възможностите за финансиране на модернизацията на българските ферми, след като от Европейската комисия разрешиха с още две години да се удължи срокът за въвеждането на евронормите в българските млекопроизводствени предприятия. Брюксел на практика даде с половин година повече от исканата отсрочка от българското правителство- Ако не бяхме я получили, до края на годината трябваше да затворят производства 80 хил. ферми., той като само 3 хил. отговарят на изискванията.

След изтичане на този преходен период, за да предават млякото си за преработка, фермите ще трябва да са покрили изискванията за сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, здравен статус на животните и хигиена на добива на млякото, които да осигурят необходимото според европейските норми качество на добиваното мляко.

Споделяне

Още от Бизнес