Султанатът на Оман купува 30% от Корпоративна банка

Султанатът на Оман купува 30% от Корпоративна банка

Мажоритарният собственик на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) – компания "Бромак" ЕООД – продава 30% от банката на държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман, съобщиха от Българската фондова борса във вторник.

Банката е публично дружество и акциите ѝ се търгуват на борсата. Едноличен собственик на "Бромак" е Цветан Василев, който чрез дружеството притежава 94% от акциите на КТБ.

Купувач е учреденото специално за покупката дружество "Бългериън Екуизишън къмпани ІІ" С.а.р.Л., Люксембург, собственик на което е фондът на Султаната на Оман.

Този държавен фонд се формира с 15% от приходите от петрол на държавата и е създаден за инвестиции на правителството на арабската страна в чужбина.

Според съобщението за сключения предварителен договор за продажбата на един милион и осемстотин хиляди акции на банката, "фондът е осъществил редица инвестиции в България и счита, че участието му в капитала на "Корпоративна търговска банка" АД е следващата съществена стъпка от инвестиционната му дейност в страната, с която се ангажира да участва активно и да подпомага растежа на КТБ".

За да влезе в сила сделката, трябва разрешение на БНБ и одобрение на Комисията по конкуренция, че няма концентрация на дейност. Съответните заявления са подадени на 23 януари т. г.

Държавният фонд на Оман не е неизвестен у нас. Той притежава 67% в мегапроекта "Супер Боровец", който предизвиква нееднозначни реакции.

През 2007 г. фондът изрази желание да се включи в строителството на АЕЦ "Белене".

Султанатът на Оман направи и няколко щедри дарения в страната. През 2005 г. предостави 360 хил. долара за възстановяване на джамия в Шумен. Година по-късно дари 300 хил. долара за пострадали от наводнението селища.

Според медийни публикации фондът на богатата арабска държава е насочил вниманието си към България благодарение на личните приятелски връзки на Симеон Сакскобургготски със султана на Оман.

Името на КТБ започна да се появява често напоследък заради експанзията на медийния пазар, реализирана чрез бившата шефка на Спортния тотализатор Ирена Кръстева.

Твърди се, че сключените от нея сделки за закупуване на вестници, телевизия, интернет издание и мажоритарния дял в ИПК "Родина" са финансирани от КТБ.

Финансовите резултати на банката за миналата година сочат, че тя е реализирала 74% ръст на печалбата спрямо 2008 г. Банката е един от нетните кредитори на междубанковия пазар.

За последните 12 месеца акциите ѝ на борсата са загубили от стойността си близо 27%, следствие от всеобщия борсов спад.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес