Сумата за компенсациите от трагедията със срутилия се в Генуа мост е недостатъчна

Сумата за компенсациите от трагедията със срутилия се в Генуа мост е недостатъчна

Италианският премиер Джузепе Конте е на мнение, че операторът на държавна инфраструктура Аутостраде пер л'Италия (Autostrade per l'Italia) може да увеличи 4-5 пъти сумата от 500 милиона евро, предвидени от фирмата за отстраняване на последиците от фаталното срутване на моста в Генуа и за семействата на жертвите от инцидента, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Определената сума е твърде малка на фона на печалбата, която имат за тази година. Те биха могли да увеличат сумата четири или пет пъти, заяви Конте в интервю за в. "Кориере дела сера". 
 
Аутостраде пер л'Италия е подразделение на инфраструктурния холдинг Атлантия (Atlantia). Тя управлява магистралата А10, част от която е срутилият се миналата седмица виадукт близо до Генуа. При трагедията загинаха над 40 души и десетки бяха ранени.
 
По думите на премиера сумата от 500 милиона евро може да се разглежда само като частична компенсация. Той подчерта, че въпросът не е свързан по никакъв начин със започнатата процедура по разваляне на договора за концесия между държавата и Атлантия.
 
На въпроса дали правителството планира да национализира пътните концесии Конте отговори, че правителството ще проучи най-добрия начин да отговори на обществения интерес, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят