Сумист с добри позиции във властта арестуван в операция "Килърите"

Сумист с добри позиции във властта арестуван в операция "Килърите"

Нова спецоперация под кодово име "Килърите" провежда МВР в шест града в страната. Задържани са около 20 души и са проверени над 30 адреса, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в петък сутринта.

Сред задържаните е Петър Стоянов – Вожда, който е шеф на федерацията по сумо, пътвърди вътрешният министър. Публикации в медиите обявяват Стоянов  за съветник на президента Георги Първанов по въпросите на спорта. Той и нещатен сътрудник към парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. От "Дондуков"2 отрекоха  Стоянов някога да е съветвал държавния глава и посочиха, че името му не фигурира сред официално обявените съветници на сайта на президента. Досега обаче никога не са опровергавани медийни публикации, в които Петър Стоянов е бил съобщаван като съветник на президента Пъванов, макар и нещатен. Само преди два месеца президентът бе патрон на европейско първенство по сумо, което се проведе във Варна.

Вожда е мениджър, треньор и състезател на националния отбор по сумо на България. Притежател е на над 20 медала от световни и европейски първенства, сред които и не малко титли. Петър Стоянов е много близък приятел на най-известния българин в Япония Калоян Махлянов-Котоошу, който пък е носител на орден "Стара планина". Вожда е добре позната медийна личност. Според добре осведомени източници напоследък се е движил с внушителна охрана. Цветанов каза, че при задържане органите на МВР не се интересуват от общественото положение на човека, а от това дали е извършил престъпление.

Според неофициална информация преди да арестуват Вожда, тежковъоръжените полицаи са нахлу ли в на друг адрес. Това не е прецедент за органите на реда, които по грешка тръшнаха на пода "човека-глас" Красимр Аврамов в рамките на операция "Недосегаемите".  

Операцията "Килърите" ще продължи през целия ден и към момента не са обявени повече подробности. Такива ще бъдат съобщени в събота на специална пресконференция с участието на премиера Бойко Борисов, министър Цветан Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Цветанов е убеден, че подробностите около акцията ще дадат заслужен повод за поздравления на служителите на ведомството.

Акцията има за цел разбиването на група, която се занимава с тежка престъпност. Задържаните са от всички нива, т.е. поръчители, посредници и изпълнители. Цветанов не пожела да уточни имена на задържани или случаи на убийства, с които те са свързани.

От думите на министъра може да се направи извод, че МВР е разбило своеобразна "фабрика за убийства". В славните времена, когато сегашният премиер бе главен секретар също бе разбита "фабрика за убийства", а бившият командос Николай Добрев – Бай Добри бе посочен за нейн шеф. В съда обаче не бе доказано, че в тази "фабрика се произвеждат убийства".

МВР съобщи, че арести и претърсвания са извършени в столичния квартал "Гоце Делчев", където са арестувани двама, в Червен бряг, Созопол, Китен, Варна и Самоков, Перник. На един от адресите в София е оказана съпротива и след предприетите мерки от страна на антимафиотите е открит автомат "Калашников".

Цветанов обяви, че може би за първи път в България се залавя цялата група, която се занимава с тежка престъпност.

Според непотвърдена, но упорито разпространявана информация в Самоков са задържани седем души, като се предполага, че са заподозрени в покушението срещу бизнесмена и общински съветник в Самоков Юри Галев.

Той бе прострелян с автомат "Калашников" преди месеци и почина няколко дни след нападението. МВР свърза убийството му с "дървената мафия". Около месец преди атентата срещу Галев, в родното му село Бели Искър също с "Калашников" бе убит 43-годишният бизнесмен Стоян Стоянов. Той бе собственик на дървообработвателно предприятие и е минаваше за един от най-заможните хора в региона.

"Аз смятам, че държавата, институциите трябва да покажат, че действително имаме воля да се борим срещу организираната престъпност. Защото в противен случай харченето на парите на данъкоплатеца, генерирането на престъпност, разрастването на тази престъпност ще продължава да нараства и ще има сериозни проблеми", заяви Цветан Цветанов пред БНР, който направи първите стъпки, за да е сигурен, че всички задържани ще останат в ареста.

"Ние трябва да покажем действително, че държавата е по-силна от престъпността. Който е избрал професията си, който иска да работи в интерес на държавата и представлява държавата, заставайки зад тази институция, аз смятам, че трябва всеки един да понесе отговорността си и да бъдем откровени към обществеността, защото те разчитат на нас. А и формирането на заплатите както на съдиите, така и на служителите от МВР, е функция от данъците и постъпленията на тези честни и трудолюбиви български граждани. Аз искам тях да защитим. Ако съдът не иска да ги защитава, това е техен проблем", заключи министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България