Св. Гледачев: Гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ

Държавата ще бъде ограбена с около 10-14 млрд. заради аферата с банката

Светозар Гледачев

Проблемът с КТБ няма да се реши през следващите години. Той постоянно ще взривява българската политическа и икономическа действителност в следващите 10 години. След това Цветан Василев ще осъди държавата и ще се наложи да му се платят всичките загуби. По този начин той ще изкара много пари от съсипването на банката. България ще бъде "ограбена" с около 10-14 млрд. Това прогнозира финансовият анализатор Светозар Гледачев в петък пред БНР.

"Оманският фонд, който има 30% от акциите в КТБ – 180 млн. лева, съди България във Вашингтон за 700 млн. евро. Това е над от 8 пъти повече от уставния капитал на Фонда в банката. Сложете уставния капитал на Василев и ВТБ (руската банка ВТБ е другият миноритарен акционер в КТБ-бел.ред.) и изчислете колко милиарди ще се дадат", каза анализаторът.

По думите му мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев ще осъди България, "защото в последните 10 години банката е била по документи блестяща и заверявана от един от най-големите одитори в света. Международните институции и съдилища вярват на документи, а по документи тя е била обезпечена, активна и блестяща".

"Всеки долар или лев в света може да се проследи, но гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ", прогнозира още Светозар Гледачев и допълни: "Ние, гражданите, нищо не печелим от този международен одит. Това политиците го правят, за да ни замажат очите. На практика КТБ продължава да се разграбва и ще се разграбва още дълго време. Има много начини за легално крадене и източване на банката. В момента 99.3% от кредитите са необслужвани. При теглене на кредит има обезпечения, гаранции в някаква форма. Кредитите не се отпускаха така, а в случая – почти 100% никой да не си обслужва кредитите. Това е невъзможно и това е друга форма на източване на банката".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?