Свалянето на бразилския президент Темер - въпрос на време?

Мишел Темер

При избухването на "Темергейт" в средата на май мнозина сметнаха, че бразилският президент бързо ще напусне сцената. Но дните си минават, а Мишел Темер все още се държи. Държавният глава успешно печели време - дали обаче ще може да опази поста си?

Сред аналитиците преобладава усещането, че Темер е настанен в отделение "за интензивни грижи", обобщава политологът Карлос Перейра от фондацията "Жетулио Варгас".

Разследван по обвинения в пасивна корупция и пасивно възпрепятстване на правосъдието, Мишел Темер е обект и на редица внесени в парламента искания за импийчмънт.

Година след като днешният лидер смени на поста левичарката Дилма Русеф, свалена от власт за манипулации с бюджета, мандатът му виси на косъм, откакто в средата на май изтече компрометиращ запис, на който той изглежда дава съгласие да бъде купено мълчанието на бивш депутат, сега затворник.

Хиляди бразилци, излезли на улицата, настояват за оттеглянето му и за "преки избори още сега".

Според конституцията, ако Темер бъде отстранен от поста или подаде оставка, долната парламентарна камара ще бъде натоварена да посочи негов приемник до 30 дни. Мнозина бразилци обаче не желаят подобни косвени избори заради накърнения имидж на парламента - десетки депутати се разследват за корупция.

"С въже на шията"

С категоричния си отказ да подаде оставка обаче президентът избра стратегия, която засега му носи успех - да печели време.

Той успя да оцелее в критичен момент на 21 май, когато можеше да го изостави основният му съюзник - десноцентристката Бразилска социалдемократическа партия. Три дни по-късно успя да оцелее, като внесе жалба и възпрепятства Върховния съд да вземе решение по неговия случай.

Следващата критична дата е вторник, 6 юни. На този ден Висшият избирателен съд на Бразилия ще възобнови разглеждането на дело за евентуални нарушения при финансирането на предизборната кампания на бившата президентка Дилма Русеф през 2014 г. Магистратите може просто да анулират последните президентски избори.

Мнозина смятат, че това ще е най-добрият вариант сегашният лидер да излезе с чест от ситуацията, но е твърде вероятно процесът да се отложи.

Приближени на президента вече намекнаха, че съдебното следствие може да се проточи, ако някой съдия поиска пауза, за да проучи делото.

"Окачат ли ти въже на шията, най-важното е да имаш време, защото колкото повече време имаш, толкова повече са шансовете да се спасиш. Но ако Темер не сполучи да превърне това време в подкрепа за реформите, шансовете да оцелее доста ще се свият", заяви Перейра пред АФП.

Бразилският президент обеща да изведе гигантската южноамериканска държава от рецесията чрез сурови мерки за икономии. В четвъртък бе обявено, че бразилците поемат отново към растеж с повишение на БВП през първото тримесечие след двегодишен спад - глътка кислород за страната.

Без естествен приемник

Съдбата му обаче може да зависи от одобрението за пенсионната реформа и от смекчаването на трудовото законодателство. Две мерки, наложени от пазара, но бавени от законодателите, които се страхуват да не изгубят креслата си на общите избори в края на 2018 г.

В този контекст правителството разпредели току-що бюджетни средства в размер на 3100 милиона реала (близо 950 милиона долара), насочени главно за здравеопазване и инфраструктурни проекти. Аналитици виждат тук стремеж да пребори резервите на своите съюзници.

Друг фактор също може да осигури отсрочка на Мишел Темер - липсата на консенсус за евентуалния му приемник.

"За разлика от случая с Русеф няма кой естествено да замести Темер", отбелязва Силвио Коща, директор на сайта за политика Конгресо ем фоко.

Освен председателя на долната камара Родриго Мая, също обвинен в корупция, се споменават още политици - например сенаторът и председател на социалдемократическата партия Тасо Жереисати и бившият министър на правосъдието Нелсон Жобим.

"Трудно е да намериш чист човек, при това ангажиран с тази програма за реформи", смята Коща. Но предупреждава, че Темер "може да падне всеки момент", защото стратегията му да печели време няма как да го опази от "толкова непредвидимата" конюнктура в Бразилия.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?