Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Свързана с общинари фирма контролира уличните ремонти в София

Парите за дупките скачат с 10 млн. лв. годишно; неизвестна италианска компания взима пет района, останалите - за старите изпълнители

12 коментара
Свързана с общинари фирма контролира уличните ремонти в София

Столична община намери легален начин да отчислява процент от стойността на договорите за строителство към фирма, свързана с нейни бивши служители, зад която най-вероятно стоят капитали на общински съветници скрити зад анонимността на кипърска офшорка. Схемата се прокарва под благовидния предлог да се осигури по-добро качество на уличните ремонти.

В следващите четири години около 6 млн. лв. ще отидат за ДЗЗД "Техникъл Юнивърсъл Фасилитист – ТЮФ". Дружеството се управлява от Георги Тодоров, който беше директор на Дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община от август 2010 г. до юли 2013 г. , след което стана зам.-министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски.

Сумата е 4.5% от договорите за строителство с избраните изпълнители, чиято прогнозна стойност е 135 млн. лв. за четири години, става ясно от регистъра за обществените поръчки.

Така годишно Столична община ще инвестира по 33.7 млн. лв. в пълнене на дупки по улиците и ремонт на тротоарите, което е с 10 млн. лв. повече спрямо 2014 г. Преди това в продължение на четири години Столична община е инвестирала над 26 млн. лв.

Сумата от 135 млн. лв. се разпределя между шестима изпълнители, които ще правят ремонтите за шестте зони, на които са разделени 24-те столични района.

Въпреки че парите са много и гарантирани, интересът към търга не е бил голям. За някои позиции е имало само един кандидат, а други се оказват на финала пак с един кандидат, след като тръжната комисия открива пропуски в документите на останалите.

Единственият нов изпълнител, впечатлил комисията на Столична община, е консорциум "Амфисия". В него влизат неизвестната италианска фирма "Франко Джузепе" АД и слабо познатата у нас "Нови технологии в България". Те печелят най-оспорваната надпревара с четири подадени оферти. Неофициално в Столична община се коментира, че зад италианците стоят български капитали на хора, свързани с групировките от края на миналия век. До този момент "Франко Джузепе" няма реализиран обект в България.

Заповедта с избора на изпълнителите е подписана от зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, в чийто ресор са пътните ремонти, а не от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която избягва тази тема.

Офшорка, контролирана от общински съветници, пое контрола върху дупките

ДЗЗД "Техникъл Юнивърсъл Фасилитист – ТЮФ" е избрана да контролира подготовката, количеството и качеството на извършените строително-монтажни работи. Тя печели търга с оферта от 4.5% от стойността на строително-монтажните работи с избрания изпълнител и максималните 10 точки.

ТЮФ остава единствена на финалната права, а другите двама кандидати са отстранени. Общинската "Софинвест" ЕООД не е допусната до отваряне на финансовите показатели, защото не е представила валиден сертификат ISO 39001:2012 или еквивалент, става ясно от заповедта на зам.-кмета Любомир Христов.

Другият кандидат е "Обединение Геотех Надзор", което е допуснато до отварянето на финансовото предложение. То е значително по-изгодно от това на победителя – 0.77% или около 1 млн. лв., от което следва, че Столична община би спестила около 5 млн. лв. Според тръжната комисия обаче, "предложеният процент от участника не гарантира качествено изпълнение на поръчката". "Участникът не е дал аргументи в посока на съответствие на цените му към спецификата на текущата обществена поръчка и предвидените дейности и техните обеми", се посочва в мотивите, с които фирмата е отстранена.

Така поръчката отива при "Техникъл Юнивърсъл Фасилитист – ТЮФ". Контролният пакет в дружеството се държи от "Системни комуникации" (51%), което е собственост кипърската офшорка "Грийнскоуп Инвест Лимитид", сочи справка в Търговския регистър. Същата фирма участва и в консорциума "Информационни транспортни системи", който постави електронните табла по спирките на София. Източници на Mediapool от Столична община твърдят, че зад офшорната компания стоят капитали на общински съветници.

Останалите 49% в ТЮФ се държат от "Техникъл консълтинг сървисис", която пък е собственост на "Информикс груп" АД, а тя от своя страна - на кипърската офшорка "МГ Октагон Инвестмънс Лимитид" основана през март 2015 г., специално за участие в търга.

Управител на ТЮФ е Георги Тодоров, бивш шеф на Дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община от август 2010 г. до юли 2013 г. и бивш зам.-министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски. От октомври 2005 г. до ноември 2006 г. Тодоров е бил и член на Съвета на директорите на "България Ер" ЕАД, която е собственост на холинга "Химимпорт", а в момента е в директорския борд на държавната компания "Пристанище Бургас" ЕАД.

Само една изненада при строителите

Макар че поръчката за пътните ремонти е внушителна - 135 милиона лева за четири години – изненадващо, голям интерес към нея не е имало. Една от причините може да е била условието всеки участник да има право да подаде само една оферта за позиция. Другата – предварително ясните победители.

От години едни и същи фирми ремонтират софийските улици, като същите фирми са фаворити и при строителството на магистрали и други големи инфраструктурни проекти, в които отиват стотици милиони от еврофондовете и националния бюджет.

24-те столични района са обособени на шест зони (обособени позиции) за ремонт на улици и тротоари. Общо за шестте позиции оферти са подали 14 компании и обединения.

За една от позициите в търга е имало само един кандидат - за четвърта зона. За останалите тръжната комисия е оставила само един до финала заради открити пропуски в предложенията на претендентите.

Единствените изключения са направени за трета и шеста зона и то за фирми, които израснаха по времето на първия мандат на ГЕРБ – "Джи Пи Груп" и "Хидрострой", но остават на втора позиция, сочи заповедта за избор на изпълнители, подписана от зам.-кмета Любомир Христов.

Победителят е определен по икономически най-изгодната оферта, в която 80% тежест е имала цената, а останалите – техническите показатели.

Пътните ремонти в първа зона, която включва районите "Витоша", "Лозенец", "Средец" и "Триадица", ще бъдат извършвани от "Трейс Груп Холд" АД. Те печелят търга с максималните 20 точки за техническите показатели и цена от 6.87 млн. лв. с ДДС годишно. Същата фирма ремонтираше и досега тези райони, но като обединение "Трейс Инжект", в което влизаха "Трейс Груп Холд" и дъщерната ѝ "Трейс София".

Вторият участник за първа зона е бил ДЗЗД "Обновена София", съставено от фирмите "Пътища Пловдив", "Юнион Инженеринг" и "Мега Инвест Холд", с подизпълнител "Атлас Базови". Участникът събира 18 точки за технически критерии и дава цена от 7.83 млн. лв., но са открити пропуски в документите.

Победител във втора зона – районите "Овча купел", "Красна поляна", "Красно село" и "Банкя" е "ПСТ Груп" с 20 точки за технически показатели и цена от 4.55 млн. лв. Същата фирма и досега ремонтираше тази зона.

Вторият участник тук е "СК 13 – Пътстрой" АД, които са дали цена от 4.7 млн. лв. и са получили 17.5 точки.

Единственият нов изпълнител е в трета зона, която обхваща районите "Люлин", "Възраждане", "Илинден", "Надежда" и "Връбница". За нея интересът е бил най-голям - подадени са четири оферти.

И изненадващо търгът е спечелен от консорциум "Амфисия", в който влизат неизвестната италианска фирма "Франко Джузепе" АД и българската "Нови технологии в България". Те печелят с максималните 20 точки за техническите показатели и цена от 6.28 млн. лв. Ще възложат 12% от дейностите си на подизпълнителя "Зебра" ООД.

Втора в търга е останала "Джи Пи Груп". Тя е дала по-ниска цена от победителя - 5.96 млн. лв., но е получила и най-малко точки за техническата оферта – само 12.

Останалите кандидати са били "Щрабаг" и обединение "АБ София", в което влизат "АБ Инвест НН" и "АБ" АД. Те са отстранени заради пропуски, като офертата на хасковското обединение "АБ София" е с най-ниска цена от 5.76 млн. лв.

Досега ремонтите в трета зона се правеха от пернишката фирма "СК–13 Пътстрой" АД, която вече няма да ремонтира софийските улици. Дъщерна фирма на компанията беше глобена с над 600 хил. лв. от Столична община заради некачествен ремонт на трамвайното трасе по бул."България".

В четвърта зона, в която влизат районите "Оборище", "Сердика", "Подуене" и Нови Искър, е имало само един кандидат – "Пътища и съоръжения". Те печелят търга с цена от 4.72 млн. лв. и максималните 20 точки. Същата компания и досега ремонтираше улиците в тези райони.

В пета зона, където са включени районите "Искър", "Слатина" и "Кремиковци", има лека промяна при избора на изпълнител. Търгът се печели от пернишката фирма "ДЛВ" ЕООД, чиято основна дейност са транспортни услуги, но има опит в пътното строителство. През изминалите четири години "ДЛВ" заедно с благоевградската "Агромах" правеха ремонтите в същата зона.

Сега в следващите четири години "ДЛВ" ще ги прави сама срещу 3.98 млн. лв. годишно и 20 точки за технически показатели. "Агромах" също е участвала в търга, но е дала по-висока цена от 4.53 млн. лв. и е получила по-малко точки – 17.5. До финалното класиране не е допусната заради открити пропуски.

Търгът в последната шеста зона се печели от досегашния изпълнител "ГБС Инфраструктурно строителство" с цена от 4.86 млн. лв. Те ще продължат да кърпят дупките в столичните райони "Младост", "Студентски", "Изгрев" и "Панчарево".

                                                        

Фирмите за пътни ремонти в София юли 2015 – юли 2019 г.
Зона Райони Фирма Цена за една година
първа Витоша, Лозенец, Средец, Триадица Трейс Хруп Холд 6.87 млн. лв.
втора Овча купел, Банкя, Красна поляна, Красно село ПСТ Груп 4.55 млн. лв.
трета Люлин, Възраждане, Илинден, Надежда, Връбница Консорциум "Амфисия" – "Франко Джузепе", Италия, "Новите технологии на България" 6.28 млн. лв.
четвърта Оборище, Сердика, Подуене, Нови Искър Пътища и съоръжения 4.72 млн. лв.
пета Искър, Слатина, Кремиковци ДЛВ 3.98 млн. лв.
шеста Панчарево, Младост, Студентски, Изгрев ГБС – Инфраструктурно строителство 4.86 млн. лв.
контрол върху строително-монтажните работи (СМР) Всички райони ДЗЗД "Техникъл Юнивърсъл Фасилитист – ТЮФ" 4.5% от стойността на договора за СМР
Източник: Столична община
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мони_deactivated_1480055728
  #12

  Арест за пловдивския кмет Иван Тотев? Изплуват скандални обществени поръчки за 60 млн. лв. Разследването стига до Брюксел. ГЕРБ рискува да се дискредитира, ако издигне пак спорния градоначалник. Не е критика -разпрострянявам инфо.

 2. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #11
 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #10
 4. [email protected]
  #9

  Трябва да се направи едно състезание.Коя от изброените медии ще оплюе най много ГЕРБ?! Медиапул,Сега,Дневник,Оффнюз.Първите четири медии,ще бъдат наградени от ДСБ с почетен динен медал. И само да напомним на изброените медии.Стана около 10 години плюете по ГЕРБ и Борисов.Явно напук на вас хората гласуват за него,а държавата се променя към по добро,въпреки вашите усилия да не се случва това.Така че ви пожелавам дълъг живот,защото явно сте дразнител за хората,и те гласуват обратното на това което казвате,а София процъфтява,явно само на вас ви бърка "НЯКЪДЕ" че народа го оценява!

 5. И какво от това
  #8

  До сега съм гласувал в София за коалиция ДСБ-СДС, и заедно с качествените от ДСБ съм вкарвал и л*кет@та от СДС, като боковия слуга Каба нам къв си! Стига ви толкова гювеч от мен!Но ГЕРБ си носят чувалите с бюлетини и пак ще си изкарат 31 от 60 общински съветници! Как 2 поредни избори имаха по толкова? Вероятността за това е по-малка от колкото 4-ка от тотото!

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #7
 7. Ozzy
  #6

  "Свързана с общинари фирма контролира уличните ремонти в София" - ДОБРО УТРО, само за уличните ремонти да ставаше дума, а банкянският капацитет кметува в столицата от 2005та, та досега.Строят пред блокове, зад блокове, в градинки, из парковете и със закони се подсигуриха. За сините общински прилепала думи нямам. КОЙ?

 8. Boriana Boneva
  #5

  че борбата за парата е голяма, няма съмнение. "Усвояване" е новата бизнес спортна дисциплина в последните няколко години. Само не разбирам, защо спряха линия тр. 7 и никой не работи вече трета-!!!! седмица по линията. Също не разбирам защо като мин. година усвояваха пари по обновяване на линия тр. 7 не направиха целия път. Писна ми това предизборно лято. Лъска се показно и подборно. А около мен същата кочина като от преди 25 години.

 9. Комитата
  #4

  strobo, тая кипърската офшорка да не е руска, та се опитваш да омаловажиш хубавата публикация на колегите от „Медияпул”? :)

 10. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #3

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.