mediapool.bg Ти си това, което четеш

Свързана с властта ВЕЦ пресуши язовир заради грешна преценка на МОСВ

След жалби и призив на олимпийски шампион се променя разрешителното за ползване

Почти пресъхналият язовир "Пчелина", сн. Актуално.бг

Министерството на околната среда и водите първо разреши източването на язовир "Пчелина" за производството на ток от едноименната водноелектрическа централа (ВЕЦ), а след жалби реши да промени разрешителното за ползване на язовира, който се намира недалеч от Перник.

ВЕЦ-ът е собственост на "Пауър Туенти Туенти" ООД, в която акции имат съпругът и братът на бившия зам.-министър на екологията Фатме Илияз от кабинета "Сакскобургготски". Те са купили правата за изграждането на водната централа от друга фирма, която местните хора свързват с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

"Спазили сме всички законови изисквания и предписания на министерствата на екологията и на земеделието. Няма извършени нарушения. Дори днешната проверка не е открила такива". Това заяви Фатме Илияз пред Mediapool, чийто съпруг Айнур Гошкелов е един от собствениците на "Пауър Туенти Туенти".

"Предстои да бъдат предприети необходимите законосъобразни действия за изменение на издаденото разрешително, както и  допълнителни ограничителни условия на водовземането в периода  на маловодие с цел гарантиране опазването на водния обект и екосистемите в района", се казва в съобщението на Министерството на околната среда и водите.  

Жалбите

Намесата на екоминистерството и поправката на грешката идва чак след призива на олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова, чийто съпруг Свилен Нейков беше министър на спорта в първото правителство на ГЕРБ.

"Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с история ще изчезне и никой няма да е виновен... Никой не мисли за бъдещето. Важното е, че някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора типично по български. Мен лично много ме боли, защото това беше язовир, пряко свързан с моята спортна кариера и на него съм тренирала 25 години и ми е помогнал да печеля своите медали за България, а днес направо ми се плаче от гледката за перспективата на язовира... Надявам се някой да обърне внимание и да си поправи грешката". Това написа Румяна Нейкова във "Фейсбук".

Преди това жителите на околните села и кмета на община Ковачевци Васил Станимиров сигнализират екоминистерството за проблема и молят за "спешна заповед за спиране на източването на язовир "Пчелина".

Как се стига до тук

През юни брегът на язовира постепенно започва да се оголва. Нивото на водата спада рязко. Рибата започва да измира.

Оказва се, че МОСВ позволява на ВЕЦ "Пчелина" да ползва 20 млн. кубика вода при обем на язовира от 54.2 млн. кубика.

След източването за юни обемът на язовира ще бъде 34.2 млн. кубика, без да се смята колко ще влязат от реките Струма и Светля, и от дъждове, които са основен източник на вода за съоръжението. Водата в съоръжението не трябва да пада под 20 млн. кубика.

Годишният лимит на водоползване на ВЕЦ-а е 182.380 млн. кубични метра, разрешени му от МОСВ. Режимът на ползване е 24 часа, а срокът на разрешителното изтича на 15 януари 2017 г., според регистъра на издадените разрешителни за водовземане от повърхностни води на Басейнова дирекция - Благоевград.

Промяна на разрешителното

Басейнова дирекция "Западнобеломорски район",  Регионалната  инспекция по околна среда и води в Перник и "Напоителни системи" ЕАД правят проверка на язовир "Пчелина" на 28 юни.

Това става след постъпил сигнал на "зеления телефон" в министерството за ползване на големи водни количества от язовир "Пчелина" и  жалба от жители и собственици на имоти и туристи в района на язовира, се казва в съобщението на МОСВ.

Проверката не открива нарушения, а само "констатира намаляване на нивото в язовира".

МОСВ разпорежда незабавно спиране  на водовземането от язовир "Пчелина" с цел производство на електроенергия  от  ВЕЦ "Пчелина".

Още по темата
Още от Бизнес