Светът е изпил по-малко вино през пандемичната 2020 г.

Светът е изпил по-малко вино през пандемичната 2020 г.

Потреблението на вино в света е намаляло с 3 на сто по обем през 2020 г., но този спад е по-малък от прогнозирания от професионалистите от сектора като се има предвид мащаба на кризата, предизвикана от Covid-19. Това съобщи Международната организация по лозата и виното (OIV), цитирана от АФП.

Миналата година се изпити 234 милиона хектолитра или със 7 милиона хектолитра по-малко в сравнение с предходната, както стана по време на финансовата криза 2008-2009 г., посочи организацията, чиято централа се намира в Париж. Това е най-слабото потребление на вино от 2002 г.

През октомври експертите на Международната организация по лозата и виното прогнозираха спад с близо 10 на сто в белязаната от локдауни и затварянето на кафенета, ресторанти и хотели 2020 г. Освен това миналата година ще бъде запомнена с "митата на Тръмп" за някои европейски вина и с китайските мита за австралийските вина.

Увеличението на продажбите на вина в супермаркетите компенсира в значителна степен затварянето на ресторантите, кафенетата и хотелите, коментира Пау Рока, генерален директор на Международната организация по лозата и виното.

Стабилността на потреблението на вино в ЕС (48 на сто от пазара) през 2020 г. а крие силни отклонения, когато се сравняват отделни страни. Във Франция то е останало стабилно, но в Италия е скочило със 7.5 на сто спрямо 2019 г. до най-високото си равнище през последното десетилетие. Без промяна в Германия, в Испания то е намаляло с 6.8 на сто.

Британците са пили с 2.2 на сто повече вино миналата година, в САЩ потреблението е останало стабилно, а в Канада е спаднало с 6 на сто.

В Китай, откъдето тръгна епидемията, свиването е със 17.4 на сто. При все това Международната организация по лозата и виното препоръчва да се подходи предпазливо към тази цифра, тъй като данните на Китайското статистическо бюро редовно се преразглеждат.

В Аржентина потреблението на вино е нараснало с 6.5 на сто, а в Бразилия бележи скок от 18.4 на сто.

В Република Южна Африка то се свило с над 19 на сто, за да спадне до най-ниското си равнище за последните 20 години. Продажбите на алкохол в тази страна бяха забранени месеци наред, за да не се претоварват допълнително болниците, подложени и без на сериозен натиск заради коронавируса.

Споделяне

Още от Бизнес