Светът осъди масовото убийство и почете жертвите

Цветовете на дъгата осветяват Айфеловата кула и моста в Сидни в знак на солидарност

НАТО и Европейският съюз (ЕС) остро осъдиха действията на масовия убиец Омар Матийн, който екзекутира 49 души в гей клуб в американския град Орландо, след което бе убит при престрелка с полицията.

"Терорът и омразата няма да променят това, което сме. Решително осъждам ужасната стрелба и скърбя с близките на загиналите, с общността на лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните", се казва в официално изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Върховният представител на ЕС за сигурността и външната политика Федерика Могерини пък определи стрелбата в Орландо като "ужасно нападение" и "трагедия" не само за американците, но и за целия свят, подобно на всички останали кръвопролития, причинени заради вярата, сексуалната ориентация и убежденията на жертвите.

"Съпричастни сме с американците, особено с обществото на сексуално различните, взето на прицел при това нападение от омраза", допълни Могерини, уверявайки, че ЕС е решен да продължи сътрудничеството със службите на всички равнища в защита на общите ценности на равенството и недискриминацията.

Междувременно в памет на жертвите на Омар Матийн мостът в Сидни бе осветен с цветовете на дъгата, които са официалното знаме на ЛГБТ общността. То бе поставено на фасадата на кметството в Париж, като оттам обявиха, че в понеделник вечерта Айфеловата кула ще бъде осветена по същия начин.

"Това можеше да се случи навсякъде. Той можеше без проблеми да влезе в бар в Сидни, макар че законите за носене на оръжие тук са много по-сигурни", каза пред АФП участник в организираното на "Тейлър скуеър" бдение. Бдения имаше и в много други точки на света.

Папа Франциск също коментира масовото убийство, осъждайки "наглото" свободно разпространение на оръжие по целия свят. По време на визита в централата на Световната програма по прехрана той изтъкна, че е много по-лесно да се сдобиеш със смъртоносно оръжие, отколкото да преодолееш бюрократичните пречки пред доставка на хуманитарната помощ.

"Трябва да имаме предвид, че форми на помощ и проекти за развитие са възпрепятствани от заинтересувани и разбираеми политически решения, изкривени идеологически виждания и непреодолими митнически бариери, докато оръжията не са", каза папата, цитиран от БТА.

По думите му "няма значение откъде идват оръжията, те се разпространяват нагло и на практика напълно свободно в много части на света – в резултат, храним войните, не хората". Борбата с глада в световен мащаб и противопоставянето на оръжията са сред основните приоритети за папа Франциск откакто седна на Светия престол през 2013 г.

Споделяне
Още от Свят

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?