Светът осъди масовото убийство и почете жертвите

Цветовете на дъгата осветяват Айфеловата кула и моста в Сидни в знак на солидарност

НАТО и Европейският съюз (ЕС) остро осъдиха действията на масовия убиец Омар Матийн, който екзекутира 49 души в гей клуб в американския град Орландо, след което бе убит при престрелка с полицията.

"Терорът и омразата няма да променят това, което сме. Решително осъждам ужасната стрелба и скърбя с близките на загиналите, с общността на лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните", се казва в официално изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Върховният представител на ЕС за сигурността и външната политика Федерика Могерини пък определи стрелбата в Орландо като "ужасно нападение" и "трагедия" не само за американците, но и за целия свят, подобно на всички останали кръвопролития, причинени заради вярата, сексуалната ориентация и убежденията на жертвите.

"Съпричастни сме с американците, особено с обществото на сексуално различните, взето на прицел при това нападение от омраза", допълни Могерини, уверявайки, че ЕС е решен да продължи сътрудничеството със службите на всички равнища в защита на общите ценности на равенството и недискриминацията.

Междувременно в памет на жертвите на Омар Матийн мостът в Сидни бе осветен с цветовете на дъгата, които са официалното знаме на ЛГБТ общността. То бе поставено на фасадата на кметството в Париж, като оттам обявиха, че в понеделник вечерта Айфеловата кула ще бъде осветена по същия начин.

"Това можеше да се случи навсякъде. Той можеше без проблеми да влезе в бар в Сидни, макар че законите за носене на оръжие тук са много по-сигурни", каза пред АФП участник в организираното на "Тейлър скуеър" бдение. Бдения имаше и в много други точки на света.

Папа Франциск също коментира масовото убийство, осъждайки "наглото" свободно разпространение на оръжие по целия свят. По време на визита в централата на Световната програма по прехрана той изтъкна, че е много по-лесно да се сдобиеш със смъртоносно оръжие, отколкото да преодолееш бюрократичните пречки пред доставка на хуманитарната помощ.

"Трябва да имаме предвид, че форми на помощ и проекти за развитие са възпрепятствани от заинтересувани и разбираеми политически решения, изкривени идеологически виждания и непреодолими митнически бариери, докато оръжията не са", каза папата, цитиран от БТА.

По думите му "няма значение откъде идват оръжията, те се разпространяват нагло и на практика напълно свободно в много части на света – в резултат, храним войните, не хората". Борбата с глада в световен мащаб и противопоставянето на оръжията са сред основните приоритети за папа Франциск откакто седна на Светия престол през 2013 г.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?