Светът през 2020 г. - прогнози на американското разузнаване

Годината е 2020-та и Америка, Европа и Япония се опитват да поддържат приличен начин на живот на застаряващото си население.

Китай е поставен пред избора между агресивността и присъединяването към западните държави като икономическа суперсила.

Индия, Бразилия и Индонезия са зараждащи се световни сили.

Такова може да бъде бъдещето според представители на американското разузнаване, които разработват различни прогнози за бъдещето. Планът, наречен Проект 2020 на Националния разузнавателен съвет, има за цел да представи сценариите, с които може да се сблъска светът. Проектът няма да бъде засекретен, което е нещо необичайно за американските разузнавателни служби.

Председателят на съвета Робърт Хъчингс в дадено неотдавна интервю в централата на ЦРУ заяви, че документът вероятно ще бъде публикуван през декември 2004 г., в периода между президентските избори и началото или на втория мандат на Джордж Буш или на първи мандат на нова администрация.

"Това е време, в което хората в правителството са готови да мислят в по-широк диапазон", заяви Хъчингс.

В момент, когато вниманието на разузнавателните служби е съсредоточено най-вече върху следващата експлозия на кола-бомба, Хъчингс смята, че прогнозирането на събитията ще помогне на политиците да се справят с постоянно променящия се свят.

Националният разузнавателен съвет е съставен от аналитици, които съветват директора на ЦРУ Джордж Тенет. Съветът не е част от ЦРУ, но е разположен в централата на управлението. През следващата година към проекта ще бъдат привлечени експерти по демографски, технологични и регионални въпроси. Чуждите учени ще трябва да изразят мнението си както за районите, където живеят, така и за САЩ.

В началото Хъчингс и неговите колеги си задават различни въпроси:

- Масовото пенсиониране в Северна Америка, Европа и Япония ще доведе ли до световна рецесия? "Това не е неизбежно. Възможно е тези творчески общества да успеят да вземат мерки за приспособяване на застаряващата работна ръка и да достигнат до нов етап на икономически растеж", отговаря Хъчингс.

- Кои държави може да станат рай за терористите? - Икономическите тенденции ще доведат ли до голяма промяна вКитай, държавата с най-голямо население в света? "Какво ще коства на китайската комунистическа партия да се развие дотолкова, че да се приспособи към всички тези нови политически, икономически и социални сили, които бяха предизвикани от икономическия растеж?", се пита Хъчингс. "Какви други форми на политическа изява могат да се появят? По-голяма регионална идентичност? Нови социални движения? Дори нови политически партии?".

Според Хъчингс обаче каквото и да стане, малко вероятно е Китай да бъде същият като сега.

"Мен лично ме привлича теорията, че Китай може да стане или агресивна, или силна държава, но не и двете едновременно", каза той. "Един Китай, който възприеме заплашителна позиция, ще бъде затворен за икономическото развитие".

Хъчингс предвижда, че последиците от войната в Ирак ще се усещат в района на Персийския залив и през 2020 г. Той също така смята, че разделението между САЩ и Европа няма да изчезне. "В известен смисъл Ирак изведе на преден план промени, които вече бяха започнали, и показа колко сме далеч от двуполюсния свят от времето на студената война", подчерта Хъчингс.

Другите възможни събития са наистина непредсказуеми - нова епидемия на 21-ия век, ядрен конфликт в Азия или някакъв напредък в енергийните технологии, който ще изпрати в историята досегашните енергийни източници.

Проектът 2020 г. е продължение на два предишни проекта - Световни тенденции 2010 г., който беше приключен през 1997 г., и Световни тенденции 2015 г., приключен в края на 2000 г.

Някои от прогнозите от тези по-ранни проекти гласяха: - 2015 г.: между 2000 и 2015 г. тактиките на терористите ще се усъвършенстват и ще имат за цел да вземат голям брой жертви.

Очакваме терористичните атаки да продължат да причиняват смъртта на много хора.

- 2010 г.: Саддам Хюсеин няма да управлява Ирак и предизвикателството ще бъде да се създаде модерно и светско правителство, което да не застрашава съседните държави.

Други от прогнозите още не са се сбъднали. В проекта за 2010 г. например бе написано, че Северна Корея вече няма да представлява заплаха.

*По БТА

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?