Светът призован да се поучи от бедствието в Азия

С призиви светът да се поучи от катастрофата в Югоизточна Азия, причинена от вълните цунами, в Япония бе откритата международна конференция за природните бедствия.

Форумът се провежда в Кобе и съвпада с 10-та годишнина от разрушително земетресение със сила 7,3 по скалата на Рихтер, което отне живота на 6433 души.

Приоритет на петдневната конференция в Кобе е създаването на система за ранно предупреждение за цунами в Индийския океан, подобна на тази, която бе създадена в Пасифика след земетресението в Чили от 1960 г., при което загинаха над 100 души, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан призова света да се поучи от случилото се в Азия и посочи, че инвестирането на малки суми сега може да намали броя на смъртните случаи и щетите при неизбежните природни бедствия, предаде агенция Ройтерс.

Над 175 000 души от 12 държави загинаха, а милиони останаха без покрив след земетресението на 26 декември миналата година и последвалите го вълни цунами. Обещаната до момента спешна хуманитарна помощ надхвърля сумата от седем милиарда долара.

Кофи Анан направи изявлението си чрез видеопослание.

Петдневната конференция бе организирана преди земетресението и последвалите опустошителни цунами от декември м.г.

Във форума участват около 10 000 делегати от 130 държави и от различни организации, като Червения кръст и Световната банка.

На откриването приставаха император Акихито и японският премиер Джуничиро Коидзуми.

Загубите на хора и икономическите щети в резултат на природни бедствия продължават да растат и остават една от основните пречки за развитието, се посочва в документи за форума. В специално подготвен доклад на ООН се отбелязва, че за последните 20 години при природни бедствия са загинали около 1,5 милиона души. Всеки ден на планетата се регистрират средно по около 200 смъртни случая в резултат на природни бедствия.

Споделяне

Още от Свят