Светият синод призова Турция да запази църквата "Св. София" като музей

Преди дни Ердоган посети превърнатия отново в джамия музей, сн. ЕПА/БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква призова турските държавни институции да проявят "мъдрост и добронамереност" и да запазят статута на музей на древния християнски храм "Света София" в Истанбул, за който преди повече от десет дни турското правителство реши да го превърне в действаща джамия.

"Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество", пише в кратка позиция на Светия Синод.

С нея БПЦ се присъединява към призивите на останалите православни църкви, редица държавни лидери и международни институции да се запази досегашният статут на църквата като муззей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!", завършва позицията на Светия Синод.

Въпреки множеството протести, правителството на Ердоган реши отново да направи джамия православния храм, след като турски съд обяви за незаконно и отмени правителственото решение от 1934 г., с което емблематичният храм е превърнат в музей.

Построената преди 1500 години православна "Света София" е била направена мюсюлманска джамия през 1453 г., но след това става туристическа забележителност със съчетаването на християнските символи и запазването на белезите на мюсюлманството, докато е била джамия.

Ердоган обяви, че освен място за молитви, сградата ще остане отворена и за туристи.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество