Световен рекорден ръст на СО2 емисиите от енергетиката

сн: Интернет

Световните въглеродни емисии, свързани с енергетиката, са се увеличили до рекордните 32.5 гигатона миналата година след три години без промяна. Причините са по-високото търсене на енергия и забавянето в подобряването на енергийната ефективност, посочва Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Световното търсене на енергия е нараснало благодарение на силния икономически растеж с 2.1 на сто миналата година до 14 050 милиона тона петролен еквивалент, което е близо два пъти над темпа на увеличение през предходната година, сочат предварителни оценки на МАЕ.

Търсенето на енергия се повиши с 0.9 на сто през 2016 г. и средно с 0.9 на сто през предходните пет години.

Над 70 процента от растежа в световното търсене на енергия се покрива от петрол, природен газ и въглища, а почти целият оставащ дял се осигурява от възобновяемите енергийни източници, се посочва в доклада на МАЕ.

Подобряването на енергийната ефективност се е забавило миналата година.

В резултат от тези тенденции световните емисии на въглероден двуокис, свързани с енергетиката, са нараснали с 1.4 на сто миналата година до 32.5 гигатона, което е исторически максимум.

Въглеродните емисии обаче не са се увеличили повсеместно. Повечето големи икономики отчитат увеличаване на показателя, но във Великобритания, САЩ, Мексико и Япония се наблюдава спад.

Най-силно са намалели емисиите на САЩ благодарение на по-широкото приложение на възобновяеми енергийни източници.

Търсенето на петрол се е увеличило с 1.6 на сто или 1.5 милиона барела дневно, което е близо два пъти над средния годишен темп за последното десетилетие. Тенденцията се дължи основно на транспортния сектор и засиленото търсене на нефтохимически продукти.

Потреблението на природен газ е нараснало с 3 на сто, най-големия растеж сред всички изкопаеми горива, като близо една трета от растежа идва от Китай.

Търсенето на въглища през 2017 г. се е повишило с 1 на сто след спада през предходните две години заради нарастването на производството на електроенергия от въглища, най-вече в Азия.

Производството на енергия от възобновяеми източници се е увеличило с 6.3 на сто. Възобновяемите източници отбелязват най-силен темп на растеж, покривайки една четвърт от нарастването в световното търсене на енергия, посочва още МАЕ

Споделяне

Още от Greenpool

Колко време давате на новия парламент?