Световната банка отпуска 90 млн. евро за пътната мрежа

Бордът на директорите на Световната банка е одобрил във вторник вечерта отпускането на 90 млн. евро от банката за финансиране на проект за рехабилитация на пътната инфраструктура. Това съобщиха от офиса на банката в София в сряда. Заемът е 17-годишен с 5 години гратисен период.

Целта на проекта е подобряване на състоянието и качеството на пътната мрежа в България. Той предвижда да се извърши рехабилитация на около 450 километра пътища от I, II и III клас. Средства от този заем ще отидат и за подобряването на техническия и управленски капацитет на фонд „Национална пътна инфраструктура” чрез инвестиции в съоръжения, технологии и процедури. С това ще се подпомогне по-ефективното използване на ресурсите, отпускани за пътно-транспортния сектор, включително и от еврофондовете.

Очаква се също така чрез проекта да се подпомогне разработването на планове, както и да се извършат целеви инвестиции, насочени към подобряване безопасността на пътищата и намаляване броя на пътно-транспортни произшествия.

Според регионалния директор на Световната банка за България, Румъния и Хърватия Ананд Сет, проектът има за цел подкрепи страната през първата година от членството ѝ в ЕС. Като се подобрят пътищата, ще се увеличи достъпът до пазарите на хората и фирмите в малките населени места. 

Според стратегията за развитие на националната транспортна система на България, както и в оперативна програма „Транспорт” добрата пътна система се определя като ключов елемент за по-бърза интеграция в ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес