Световната банка повиши прогнозата си за българската икономика

Световната банка повиши прогнозата си за българската икономика

Световната банка повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България през следващите години. Според международната институция икономиката на страната ще отбележи 3.9% ръст през 2018 г. и 4% през 2019 г.

През лятото на миналата година банката очакваше БВП да България да се увеличи с по 3.7% през 2018 и 2019 г.

Световната банка смята, че глобалният икономически растеж ще се ускори до 3.1% през 2018 г. след силната 2017 г. Иинституцията отчита възстановяване на инвестициите, на производството и търговията, а развиващите се икономики, разчитащи на износа, са се възползвали от укрепващите цени на суровините.

Банката обаче смята, че това до голяма степен е краткосрочно подобрение.

“В дългосрочен план забавящият се потенциален растеж поставя в риск подобряването на жизнените стандарти и намаляването на бедността по света“, предупреждава банката в доклада си.

Според прогнозите глобалният растеж ще се забави до 3.0% през 2019 и 2.9% през 2020 г.

2018 година може да се окаже първата година от финансовата криза насам, в която глобалната икономика ще работи на почти на пълни обороти. Очаква се застоят в икономиката да премине, поради което централните банкери ще трябва да преосмислят паричните си и фискални инструменти, за да стимулират растежа и да подкрепят дългосрочния потенциал на икономиката.

Споделяне

Още от Бизнес