Световните агенции: Новобранец в политиката привлече българите

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Подкрепяният от опозиционните социалисти кандидат генерал Румен Радев печели балотажа на президентските избори в България, съобщават световните агенции, като се позовават на прогнозните резултати на социологическите агенции.

Новият президент ще бъде изправен пред възможно увеличаване на мигрантския поток от съседна Турция и нарастващо напрежение между Русия и Запада, пише Асошиейтед прес. Радев, който е "новобранец" в политиката, привлече много българи, най-които им са омръзнали корумпираните политици, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. АП припомня, че Радев, който навремето е учил в американската военновъздушна школа в Алабама, обеща да запази мястото на България в НАТО, но също така заяви, че "еврофилията не означава непременно русофобия".

Вотът означава и ново правителство за страната, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща да подаде оставка, ако неговия кандидат, председателят на парламента Цецка Цачева, загуби изборите, посочва ДПА.

Ройтерс отбелязва, че Радев води предизборната си кампания със силна антимигрантска реторика и аргумента, че в интерес на страната е да намери баланс между изискванията на членството ѝ в ЕС и по-добри връзки с Русия.

Една оставка на правителството ще предизвика предсрочни избори и период на несигурност за тази бедна страна от ЕС, която през 2013 г. беше обхваната от масови демонстрации срещу корупцията и няколко месеца на политическа нестабилност, съобщава Франс прес.

ТАСС изтъква думите на Румен Радев в първото му телевизионно интервю след изборите, че в България демокрацията е победила апатията и страха. Агенцията припомня основни моменти от биографията на Радев и изявленията му в навечерието на изборите, че смята да води балансирана външна политика, за да може България активно да участва във формирането на европейската и международната политика, на базата на националните интереси, и да остане активен член на ЕС и НАТО.

Бившият командир на Военно-въздушните сили се счита за проруски кандидат, отбелязва руското издание "Комерсант". Той изгради предизборната си програма върху типичните за социалистите лозунги за борба с безработицата и създаването на работни места. Той също така се изказваше срещу запазването на санкциите срещу Русия и против превръщането на България в "европейско гето за мигранти". Радев обаче никога не се е обявявал срещу общия проевропейски курс на страната, посочва изданието.

Още от Президентски избори

Какви ще са последствията от скандала около къщите за гости?