Световните военни разходи с нови рекорди

САЩ и Китай отделят най-много средства, Саудитска Арабия измести Русия от третото място

Световните военни разходи с нови рекорди
Глобалните военни разходи са се повишили през 2017 г. до най-високото си равнище след Студената война, като САЩ, Китай и Саудитска Арабия са начело в списъка. Това показва годишният доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), публикуван в сряда.
 
Военните разходи в света са се увеличили с 1.1 процента спрямо 2016 г. и са достигнали общо 1.73 трилиона долара, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 
Разходите за военни нужди са съставили 2.2 процента от глобалния БВП или по 330 долара на всеки земен жител.
 
САЩ остават лидер с 610 милиарда долара, без изменение спрямо предишната година. На тях се пада над една трета от глобалните военни разходи в света, отбелязва ДПА.
 
Втори е Китай, който е изразходвал 228 милиарда долара, увеличение с 5.6 процента спрямо 2016 г., като според СИПРИ е отбелязал най-голямото увеличение в абсолютна стойност - 12 милиарда долара. Делът на страната в глобалния обем е нараснал от 5.8 процента през 2008 г. до 13 процента през 2017 г.
 
Саудитска Арабия е изместила Русия от третото място, изразходвайки 69.4 милиарда долара, увеличавайки разходите си с 9.2 процента. След нея в региона на Близкия изток се нареждат Иран (+9 процента) и Ирак (+22 процента). В тази част от света делът от БВП, използван за военни цели, е най-висок - 5.2 процента. Нито един друг регион не е изхарчил за военни нужди повече от 1.8 процента от БВП, отбелязва ТАСС.
 
Военните разходи на Русия са спаднали през 2017 г. за първи път от 19 години (от 1998 г.) - с 20 процента в сравнение с 2016 г. - до 66.3 милиарда долара. Орязването на военния бюджет на Руската федерация с 13.9 милиарда долара е било най-голямото в света за изминалата година.
 
СИПРИ посочва като основен фактор падането на цените на петрола. В резултат делът на военните разходи е спаднал от 5.5% до 4.3% от БВП на страната.
 
Санкциите също са причина Русия да намали военните разходи. Военната модернизация остава приоритет за страната, но военният бюджет е ограничен заради икономическите проблеми от 2014 г., констатират от СИПРИ.
 
Въпреки това показателят за Русия продължава да е най-високият в Източна Европа.
 
Частично "заради усещането за заплаха, произлизаща от Русия", страните от Западна и Централна Европа са увеличили миналата година военните си разходи съответно с 12% и 1,7%. Съвкупните разходи на 29-те страни от НАТО са били 900 милиарда долара или 52% от глобалните военни разходи, отбелязва ТАСС.
 
Индия е изтикала Франция на пето място, изразходвайки почти 64 милиарда долара за военни цели (увеличение с 5.5 процента спрямо предишната година).
 
Данните на СИПРИ включват заплати, разходи за операции, покупки на оръжие и оборудване, изследователска и развойна дейност, отбелязва ДПА.
Споделяне

Още от Свят