Свинаров очаква парламентът да каже оставаме ли в Ирак

Министърът на отбраната Николай Свинаров очаква парламентът да се произнесе по въпроса за бъдещето българското военно участие в Ирак, тъй като задачите, пред които е изправен българският контингент в Кербала, не отговарят на посочените в мандата, който му е възложен от Народното събрание през май 2003 г.

В същото време президентът Георги Първанов смята, че контингентът трябва да остане в Ирак.

Коментарът на министъра става в момент, когато насилието в Ирак, предизвикано от бунта на радикални шиити, се разраства, а през последните 36 часа петима български военнослужещи бяха ранени. На среща с главни редактори и шефове на медии министър Свинаров и началникът на Генералния щаб Никола Колев увериха, че се прави всичко възможно за осигуряване безопасността на българския контингент, но същевременно посочиха, че ситуацията в Кербала и останалите райони, където продължават сблъсъците, е извън контрол.

Правителството не е склонно да се ангажира

В отговор на въпрос дали правителството, което беше вносител на проекторешението за контингента в Ирак, няма да инициира ново решение на парламента с оглед на изменената ситуация, министър Свинаров даде да се разбере, че правителството няма да се ангажира, тъй като България е парламентарна република.

Независимо от предварителните данни на военното разузнаване за очаквано засилване на напрежението през първите седмици на април, българските и полските военни в Кербала не са успели да договорят с местните религиозни лидери реда и мерките за сигурност по време на сегашните религиозни празници, които събират стотици хиляди поклонници.

Президентът: Българският контингент трябва да остане в Ирак

На спешно свиканото заседание във връзка с усложнената ситуация в Кербала президентът Георги Първанов е заявил, че българският контингент трябва да остане там и не бива да се допуска отстъпление от основните цели на коалицията срещу международния тероризъм, съобщи прессекретариатът на държавния глава. България трябва да реагира енергично срещу заплахите срещу нашия контингент в Ирак, защото залогът е голям - животът на българските доброволци, престижът на страната, нормализацията в Ирак, повишаването на стабилността и сигурността на региона, е казал Първанов.

Депутати искат Симеон да докладва за Кербала на извънредно заседание на парламента
Депутатите Кръстьо Петков от Коалиция за България и независимите Никола Николов и Стела Банкова са внесли предложение за "неотложно свикване" на извънредно заседание на Народното събрание във връзка със ситуацията в Ирак. Народните представители искат на заседанието да бъде изслушан премиерът Симеон Сакскобургготски."Във връзка с извънредната ситуация, която се създава в района на Кербала и в Ирак, и протичащите от това последици за българския военен контингент и ангажиментите на България към международната коалиция предлагаме без отлагане да свикате извънредно заседание на Народното събрание", се посочва в предложението на депутатите.
Споделяне

Още от България