Свинаров открива нова процедура за модернизация на военните хеликоптери

Министърът на отбраната Николай Свинаров е подписал заповед за започване на процедура за модернизация на хеликоптерите на Българската армия и закупуването на нови, съобщи в сряда Дарик радио, цитирайки командващия ВВС ген. Димитър Георгиев.

В Главния щаб на Военновъздушните сили очакват до дни да получат заповедта и конкурсът да започне.

"От страна на ВВС приключихме с цялостната документация. Има издадени заповеди на министъра и смятам, че в близките дни ще стартират нещата", заяви ген. Георгиев.

Той уточни, че в конкурсната комисия ще има представители на ВВС - специалисти от авиационната база и от Главния щаб, представители от Генералния щаб на армията, както и хора от различни дирекции на министерството на отбраната.

Проектът за хеликоптерите е включен в одобрения от правителството списък на 11-те основни проекта за модернизация на Българската армия. За тези проекти правителството одобри и специална процедура, като включи в нея министъра на икономиката и министъра на финансите и обвърза 11-те инвестиционни проекта с офсетни поръчки.

Решението на кабинета дойде след поредица неуспешни опити на екипа на Свинаров, завършили с откровен провал при модернизацията на изтребителите или пресечени още в зародиш от скандали.

Така стана с първия опит на Свинаров още в края на миналата година да стартира процедура за модернизацията на хеликоптерите. Действията на министъра бяха оспорени както от военните и Генералния щаб, така и от социалистическата партия. БСП внесе специално питане в парламента защо Свинаров е избрал за предпочетен кандидат най-големия европейски военен консорциум БАЕ Системс и докъде са стигнали преговорите с него. В отговор министърът заяви, че подобен избор няма - въпреки наличието на подписана от него заповед - и че тепърва ще създава работна група от ВВС, която да определи техническите параметри на проекта за модернизация преди неговото стартиране.

Още от България