Свободни места за предучилищните групи в София, хиляди чакат за ясла и градина

Въпреки, че от тази година предучилищната подготовка на петгодишните е задължителна по закон, в Столична община не възнамеряват да налагат предвидените в закона глоби, които са от 20 до 100 лева при първо нарушение и от 50 до 250 лева при второ.

Зам-кметът по образованието на Столична община Тодор Чобанов съобщи във вторник пред Дарик радио, че за учебната 2012/2013 г. няма да бъдат глобявани родители, които не са записали за задължителното обучение 5-годишните си деца.

“Към настоящия момент в системата са записани 9000 деца, но все още има свободни места в предучилищните групи, организирани в училищата“, уточни той. Причина за това е, че повечето родители предпочитат да запишат 5-годишните за предучилищна подготовка в детските градини.

И въпреки, че за петгодишните места са осигурени, то за по-малките деца отново има недостиг.

Между 5000 и 6000 деца остават извън яслите в София. При детските градини след последното класиране около 2000 деца, родени през 2008-а - или втора градинска група - са извън системата. За класиране в първа група чакат между 2000 и 3000 деца, набор 2009 година.

За разрешаване на проблема с липсата на места в детските градини като алтернатива Чобанов посочи частните детски градини или отглеждане от баби и дядовци.

Тодор Чобанов потвърди, че се строят четири нови сгради и се завършва изграждането на още една. За целта Съвета за управление на специализирания общински приватизационен фонд е отпуснал общо 2.1 млн. лева, съобщи още през юли зам.-кметът по строителство и инвестиции Ирина Савина.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?