Сянката на разследването за руска намеса още тегне над Тръмп

Робърт Мълър

Сянката на специалния прокурор Робърт Мълър от година тегне над Доналд Тръмп, който понася зле разследването на евентуален таен сговор с Русия за избирането му и не престава да твърди, че е жертва на "лов на вещици".

"Няма съглашателство", заяви вчера в Туитър за пореден път американският президент, който обвинява следователите, че обслужват демократите и водещите медии.

Той обаче косвено предизвика назначаването на Мълър на 17 май 2017 г., след като уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследване на федералната полиция за руска намеса в полза на избирането на Тръмп.

Седемдесет и три годишният Мълър тогава беше приветстван за своята принципност и неподкупност, след като 12 години беше директор на ФБР (2001-2013 г.). Щом разследването обхвана най-близкия кръг на милиардера (трима висши членове на екипа му) обаче, Тръмп открито настоя за оставката на специалния прокурор или за бързо приключване на разследването, твърдейки, че то пречи на политическата му дейност.

Въпросът за отстраняването от длъжност на Мълър, дълго смятан за неприкосновена територия за Конгреса, изглежда вече не е табу в Белия дом. "Ако исках да уволня Робърт Мълър през декември /. . ./, щях да съм го направил", отбеляза в туит президентът в средата на април в отговор на статия във в. "Ню Йорк таймс".

Статутът на специален прокурор обаче е защитен: той е подчинен на министерството на правосъдието и може да бъде освободен само от него.

За Доналд Тръмп се очертава също много рисковано изслушване пред Робърт Мълър. Мълър му изпрати в писмен вид 49 въпроса за връзките с Русия на членове на екипа му и за уволняването на Джеймс Коми, което може да се окаже злоупотреба с власт.

Разследващите се интересуват по-специално от среща през юни 2016 г. в "Тръмп тауър" между висши представители на кампанията с руска адвокатка, претендирала, че разполага с компрометиращата информация за Хилари Клинтън.

Доналд Тръмп заяви, че ще се съгласи на разговор, ако получи гаранции "за безпристрастно отношение".

Руска киберпропаганда

Подробностите в този разпит са предмет на тежки преговори. Адвокатите на Тръмп се опасяват от импулсивността и възможни гафове на президента. Той може да изпадне в затруднение, ако отговорите противоречат на онези, дадени от някои хора с вече повдигнати обвинения.

Руди Джулиани, бившия кмет на Ню Йорк, присъединил се към адвокатския екип на президента, също изключи заплахата Тръмп да бъде призован пред т.нар. "голямо жури" (съдебни заседатели, които решават дали определен въпрос да бъде предаден на съда), ако откаже да бъде разпитан, тъй като Тръмп е защитен от статута си на лидер на страната.

Главният подвиг на Робърт Мълър остават повдигнатите обвинения на 13 руски граждани, в това число човек, приближен на Владимир Путин, и три компании за ролята им в кампанията за дезинформация в социалните мрежи през 2016 г., имала за цел да увеличи шансовете за победа на Тръмп.

Русия отрича категорично всякакво съглашателство, но според американските разузнавателни служби Путин стои лично зад кампанията на киберпропаганда.

Четирима членове на кампанията на Тръмп от 2016 г. от своя страна са преследвани от правосъдието, но за престъпления, които не са пряко свързани с така и недоказаното съглашателство.

Пол Манафорт, бивш директор на кампанията, и неговият бивш заместник Ричард Гейтс са обвинени в укриване от данъчните служби на доходи от лобистките им дейности отпреди 2016 г. Генерал Майкъл Флин - съветник по националната сигурност, принуден да подаде оставка - е съден, че е излъгал във ФБР за контактите си с руски висши представители по време на кампанията.

Друг човек, който за кратко беше дипломатически съветник - Джордж Пападопулос - също е с повдигнати обвинения за лъжесвидетелстване за връзките си с руски посредници. Всички те сътрудничат на следователите с изключение на Манафорт, който ще бъде съден през лятото.

Холандски адвокат, свързан с Гейтс - Алекс ван дер Зван - беше осъден на 30 дни затвор, тъй като излъгал ФБР.

Заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн също си навлече неприязънта на президента наскоро, въпреки че има пряко влияние върху прокурор Мълър. Той заяви, че неговото министерство няма да отстъпи пред заплахи, след както група републикански членове на Камарата на представителите подготви предложение за уволняването му. Неговият приемник може да няма толкова скрупули да прекрати разследванията.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят