СЗО отваря в Берлин център за ранно предупреждение за пандемии

Тедрос Гебрейесус

Световната здравна организация отваря в Берлин център за ранно предупреждение за пандемии. За целите на ранното предупреждение ще се използват натрупаният опит и средствата за справяне с бъдещи пандемии, предаде ДПА.

Новият така наречен глобален Център за пандемично и епидемично разузнаване на СЗО ще обедини партньори от цял свят. Те ще си сътрудничат, ще събират данни и ще създават средства и бази данни за справяне с пандемиите, които са нужни на всички държави, за да се подготвят за пандемични и епидемични рискове, да могат да ги разпознават и да реагират правилно, се казва в изявление на СЗО преди откриването на центъра.

На церемонията по откриване присъстват генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус и германската канцлерка Ангела Меркел.

Здравни експерти смятат, че избухването на нова пандемия е само въпрос на време. Систематично ще се следи за предупредителни знаци, за да може да се действа твърдо още в ранен етап.

През май, когато беше взето решение за създаване на центъра, Меркел каза, че "данните са значима основа за борбата срещу бъдещи пандемии". Тя изтъкна, че данните, когато са комбинирани и обработени с точните аналитични инструменти, могат да позволят вникване в същината, което иначе никога не би могло да се постигне, или поне не би могло да се постигне толкова бързо.

Новият център ще използва изкуствен интелект за анализ на големи количества данни, фокусирайки се върху здравето на животните, редки болести у човека, промени в човешкото поведение, въздействие на климатичните промени върху броя на населението в различни райони по света. Германски институти, сред които и институтът за контрол на заболяванията "Роберт Кох" и берлинската болница Шарите, ще участват активно в проекта заедно с института за информационни технологии "Хасо Платнер" в Потсдам. Германия отделя 30 милиона евро за финансиране на проекта.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?