"Таймс": Десницата предусеща победа в изборите за ЕП

Десницата предусеща победа в изборите за Европейски парламент (ЕП) тази седмица, докато левицата се чуди защо не е успяла да се възползва от толкова сериозна икономическа криза, пише в четвъртък британският вестник "Таймс", цитиран от БТА.

Вестникът се позовава на анализ на няколко социологически проучвания, който ще бъде публикуван днес от predict09.eu. Анализът показва, че лявоцентристки партии, както управляващи, така и в опозиция, изпитват затруднения в шестте страни в Европа, които избират мнозинството от евродепутатите в най-мащабните досега мултидържавни избори. Близо 375 милиона души в 27 страни имат право да подадат своя глас.

Управляващи леви партии в Испания и Германия са в трудно положение, а социалистическата опозиция е в криза във Франция, Италия и Полша. Така че Никола Саркози, Ангела Меркел и Силвио Берлускони са онези, които вероятно ще се появят с най-широка усмивка след преброяването на гласовете, пише изданието.

Според прогнозите дясноцентристките сили ще останат най-голямата група в ЕП с 262 от общо 736-те места, следвани от лявоцентристите със 194 и либералите само с 85 места. На четвърта позиция с 53 места е сочена антифедералистката консервативна група, формирана от лидера на британските консерватори Дейвид Камерън и съюзниците му в Чехия и Полша.

Според анализаторите някои от дясноцентристките партии се възползват от националистически настроения сред избирателите. Саркози, например, изключва членство на Турция в ЕС, а партията на Берлускони излиза с послания срещу имигрантите. Други пък просто са възприели принципите на блеъризма - големи разходи в държавния сектор, либерализирани пазари и социална справедливост, оставяйки по този начин лявоцентристките сили с празни ръце.

Някои "периферни" партии също имат изгледи за успех - Зелените вероятно ще се представят добре във Великобритания и Франция, както и популистки десни партии като британската партия Независимост и антимюсюлманската Партия на свободата в Холандия, сочи анализът на проучванията.

Освен това победа за десницата ще означава, че Жозе Мануел Дурау Барозу, бившият премиер на Португалия, ще бъде преизбран на поста председател на Европейската комисия. Още един признак за хаоса в европейската левица е това, че тя все още не се еспряла на кандидат, който да му се противопостави, пише "Таймс".

Ник Грифин, лидерът на Британската национална партия, която също участва в изборите, се стреми да съживи паневропейска групировка от крайнодесни сили в ЕП, отбелязва още вестникът. Новото обединение може да включва няколко партии, сред които Националният фронт на Жан-Мари льо Пен от Франция, Форца Нуова от Италия, австрийската Партия на свободата и българската Атака. Смята се, че Грифин вече е разговарял  с представители на някои от тези партии, чийто кампании се основават на националистически лозунги и враждебност към имигранти и етнически малцинства.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?