"Таймс": Изборите във Великобритания - без ясен победител

"Таймс": Изборите във Великобритания - без ясен победител

Два дни преди парламентарните избори във Великобритания в. "Таймс" анализира един от вариантите за развой на събитията: водачът на Лейбъристката партия Ед Милибанд, чиято партия може да получи по-малко места в парламента от консерваторите, да се опита, въпреки всичко, да състави правителство на парламентарното малцинство.

Веднага след като гласуването приключи, Милибанд ще преговаря с лидерите на профсъюзите и с депутати лейбъристи, за да положи правната основа за сформиране на правителство на малцинството. Той ще трябва да действа светкавично, за да създаде обществено мнение за това какво само по себе си представлява законно избраното правителство в условия, когато една партия не получи категорично мнозинство от гласовете, отбелязва анализаторът на "Таймс" Франсис Елиът.

В последните часове преди изборите на 7 май водачът на консерваторите и настоящ премиер Дейвид Камерън обаче ще се постарае да подложи на съмнение правото на Милибанд да управлява страната при такива обстоятелства. Камерън ще се обърне главно към привържениците на либералните демократи и крайнодясната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), които се тревожат от възможността на власт да дойдат лейбъристите, подкрепени от Шотландската национална партия, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

По-рано безпокойство от такъв обрат на събитията изрази и Ник Клег, лидер на съюзника на консерваторите в управляващата коалиция - партия Либерални демократи.

Представители на лейбъристите, на свой ред, разкритикуваха тези изявления, обвинявайки Камерън и Клег, че искат да останат на власт дори ако коалицията изгуби мнозинството си в парламента. Според най-новите данни от допитванията привържениците на консерваторите смятат да прибягнат до тактически вот, за да сформират при възможност отново същата коалиция - с либералните демократи.

Някои членове на Лейбъристката партия смятат, че опитът да се създаде правителство на малцинството може да доведе по политически провал, но консултациите с профсъюзите могат да заздравят позицията на Милибанд и да убедят обхванатите от съмнения привърженици на партията му в неговата правота, отбелязва анализаторът.

Споделяне

Още от Свят