"Таймс" съобщава за руска хакерска атака срещу Ирландия

Атакувана е ирландската енергийна система

"Таймс" съобщава за руска хакерска атака срещу Ирландия

Хакери, вероятно поддържани от руските власти, са предприели кибератака срещу енергийната система на остров Ирландия, твърди днес лондонският "Таймс", цитиран от ТАСС.

Според вестника злосторниците са получили достъп до контрола над електропреносните мрежи, разположени на територията на две държави - независима Република Ирландия, и Великобритания, на която принадлежи Северна Ирландия, съобщава бТВ.

Според всекидневника непосредствена цел на атаката е станал енергийният сектор в Република Ирландия. Позовавайки се на неназовани анализатори от сферата на сигурността, "Таймс" отбелязва, че хакерите се опитали да получат достъп до контрола над тези системи, което в същото време би им дало и хипотетична възможност да изключат и част от енергосистемата на Северна Ирландия.

По сведения на вестника, миналия месец група хакери, за която се предполага, че е свързана с главното разузнавателно управление (ГРУ) на руския Генщаб, е изпратила по електронната поща на главните инженери на ирландското управление по електроснабдяване съобщения, съдържащи опасни компютърни вируси.

"Таймс" твърди, че кибератаката не е довела до сривове в работата на енергосистемата, но се предполага, че злосторниците са се добрали до конфиденциална информация, включително и пароли.

Националният център на Ирландия по киберсигурност вече потвърдил, че разследва този инцидент.

Експерти по сигурността, цитирани от изданието, смятат, че Ирландия е станала "изпитателен полигон за войни в киберпространството, които водят екипите на ГРУ и една от няколко страни в ЕС, които Русия вероятно се стреми да дестабилизира". "Таймс" напомня, че Ирландия е важна база за много технологични гиганти от САЩ, включително Фейсбук и "Епъл".

ТАСС отбелязва, че Москва вече неведнъж и на най-високо равнище е отричала да има общо с извършени кибератаки. 

Споделяне

Още от Свят