Тайван поиска демилитаризирана зона с Китай

Тайванският президент Чън Шуйбян предложи Тайван и Китай да създадат демилитаризирана буферна зона и да си разменят пратеници, предаде Ройтерс.

Според предложението на Чън от демилитаризираната зона трябва да бъдат изтеглени военният персонал, оборудването и разположените ракети. В официално комюнике президентът посочи още, че Китай и Тайван "трябва да имат свои представители съответно в Тайпе и Пекин, за да улеснят комуникацията и предаването на съобщения". Двете страни прекъснаха контактите след отцепването на Тайван от Китай през 1949 г.

Китай разглежда Тайван като част от собствената си територия и нееднократно е заплашвал, че ще възстанови единството по силов път.

Пекин се разгневи от плана на президента Чън Шуйбян следващия месец да проведе референдум за тайванската отбрана и отношенията с Китай. Пекин смята, че това може да се окаже първа стъпка към официално деклариране на независимост от страна на Тайван, отбелязва Би Би Си.

Един от въпросите на предстоящия референдум е дали островът трябва да засили своята защита, ако Китай откаже да изтегли ракетите си, насочени срещу него.

По-рано Пекин отказваше да води разговори с Тайван, докато островът не признае, че е част от Китай. Тайванското ръководство обаче отказа да води разговори при поставяне на предварителни условия.

Следващия месец тайванският президент е изправен пред тежка битка за преизбиране на поста. Той е подложен на натиск да се покаже като прагматичен лидер, който може да се справи с Китай.

Споделяне

Още от Свят