Партията на Кунева предлага

Такса върху сделките с ток да пълни фонд за енергийни помощи

Делян Добрев обвини Драгомир Стойнев, че вдига пушилка пред сметките за бита и АЕЦ "Белене"

Такса върху сделките с ток да пълни фонд за енергийни помощи

Да се въведе минимална такса между 0.1 и 1 процент върху всички сделки с електроенергия и приходите от нея да постъпват във Фонд за борба с енергийната бедност, за да се подпомагат двойно повече социално слаби българи, предложиха в неделя от Движение "България на гражданите. В същото време от ГЕРБ определиха като "пушилка" за отклоняване на вниманието на българите с проблемите със сметките за ток и с АЕЦ "Белене" изявлението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че ще внесе в понеделник сигнал в прокуратурата за източване на енергетиката с 230 млн. лв. през миналата година, когато на власт още бе партията на Бойко Борисов.

 

От движението на Меглена Кунева изчислиха, че ако се въведе подобна такса върху сделките с ток в страната ще се събират 34-35 млн. лв. Ако пък се обложат с 1 процент и приходите на производителите на електроенергия с дългосрочни договори (американските ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3" – бел. ред.), ще бъдат генерирани още около няколко десетки милиона лева, посочи експертът по енергийни въпроси на движението Валентин Стоянов.

 

Идеята е тези мерки да бъдат насочени към нуждаещите се семейства и от 200 хил. да станат поне 400 хил. домакинства, допълни той. Стоянов припомни данни на Евростат, според които 30 процента от домакинствата в България са енергийно бедни, като само една четвърт от тях са обхванати от правителствената програми за подпомагане на социално слабите. По думите му преди три години средствата за енергийно подпомагане са били около 100 млн. лв., а през управлението на ГЕРБ са намалени до около 80 млн. лв. и така от 300 хил. подпомагани домакинства броят им е свит до 200 хил.

 

Създаването на фонда, който би трябвало да реши както проблемите на социално слабите със непосилните им сметки за ток, така и със сега провежданата политика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на намаляване на цената на тока за всички, независимо от финансовите им възможности, ще бъде предложено на Гражданския съвет в Реформаторския блок.

 

С 5 процента бе свалена средно цената на тока в страната от 1 август след месечни дискусии, но темата с тарифите на електроенергията продължава и в средата на септември след оплаквания, че сметките не са намалели, а дори са по-високи спрямо юли. Това бе обяснено от доставчиците с традиционно по-голямата консумация на ток през август.

 

В неделя също така бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира на нарочна пресконференция сигнала до прокуратурата от Стойнев като борба тип "Робин Худ”, която уж е във вреда на богатите и в полза на бедните, а всъщност е пушилка, която опитва да отклони общественото внимание от проблемите със сметките за ток и липсата на позиция за проекта АЕЦ "Белене".

 

"Въпросните 230 млн. лева, за които говори Драгомир Стойнев, всъщност са 236 млн. лева, и не са за 2012 г., а за 2013 г. и не касаят "студения резерв”, а т.нар разполагаемост по дългосрочните договори за двете централи "Марица Изток 1” и "Марица Изток 3”, които ние не сме подписвали ние", заяви депутатът на ГЕРБ и бивш министър Делян Добрев на специална пресконференция в неделя.. "Тази разполагаемост се плаща от момента, в който са заработили тези централи и ние не носим по тази тема отговорност”, обясни той и допълни, че "вчерашните нападни на БСП срещу ГЕРБ са от типа крадецът вика дръжте крадеца”.

 

Според него важните въпроси, от които правителството на БСП иска да се скрие, са защо след като цената на тока е намалена с близо 5% от август, потребителите се оплакват от по-високи сметки за електроенергия. "Когато БСП беше опозиция твърдяха, че сметките на хората са отговорност на правителството, а сега казват, че отговорността е на електроразпределителните дружества”, коментира Добрев.

 

По думите му със сегашните си твърдения управляващите се опитват да скрият и липсата на позиция по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене”, като се правят внушения, че проектът е продължил по времето на ГЕРБ, а не е спрян и така отклоняват вниманието на избирателите си.

 

"И какво става? Изхарчихме 14 милиона за референдума. А сега казват, че ще се прави нов анализ“, коментира той и призова представителите на Реформаторския блок да заявят позицията си по ядрения пр оект.

 

Добрев и бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов коментираха още, че с намалената от август такса за пренос на тока през мрежата, която облагодетелства търговците, изнасящи електроенергия, се стимулират чуждите икономики на сметка на нашата. "За износителите намалихме с 22 лева тока, но за хората, за бизнеса не го намалихме“, посочи бившият енергиен министър. Той попита сегашните управляващи къде отива разликата от намалената такса пренос.

 

"Тезата, че целта е да се стимулира износа е "куха“, смята Добрев.

 

Управляващите вече нямат позиция по проекта за строежа на АЕЦ "Белене”, заяви още депутатът от ГЕРБ. "С пушилката, която сега вдигат от БСП, се опитват да скрият тази липса на позиция. Ние не знаем каква е тяхната сегашна позиция, защото преди изборите убеждаваха хората, че ще се строи АЕЦ „Белене”, едва ли не веднага след като БСП дойде на власт”, посочи Добрев.

 

Той заяви още, че никога не е давал разрешения във времето, когато е заемал поста на министър на енергетиката,да се извършват плащания по проекта АЕЦ "Белене”. Фактури за преводи на консултанта на проекта "УорлиПарсънс", който поддържа сегашната площадка, обаче бяха предадени на прокуратурата за разследване.

 

"Има опит за саботаж на арбитражното дело за АЕЦ "Белене”, а провалът на това дело ще бъде добре дошло за управляващите, които нямат позиция по въпроса”, коментира още Добрев думите на премиера Пламен Орешарски от петък, че има притеснения за изхода от заведения срещу НЕК иск от руската "Атомстройекспрот" за над 870 млн. евро заради поръчано и неплатено оборудване за ядрения проект.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес