Таксиметрови шофьори да стават само неосъждани и с 3 г. стаж иска браншът

Асоциацията на таксиметровите синдикати в България настоя да се върне изискването за свидетелство за съдимост и три години стаж като професионален шофьор за издаване на разрешително за извършване на таксиметрова услуга. Това стана ясно след среща на общински съветници от БСП и представители на таксиметрови компании и таксиметрови синдикати.

Появиха се убийци, изнасилвачи, всякакви рецидивисти, коментира пред “Дневник” Веселин Биков, който има такси от 40 години. Председателят на асоциацията Сава Комитов уточни, че таксиджиите с престъпления в миналото били малко, но пък случаите с пострадали от тях клиенти се помнили дълго.

Друг голям проблем за таксиметровия бранш е недостатъчният брой на стоянки, особено около новите метростанции, които ще бъдат открити през тази година.

Таксиметровите компании настояха още да се увеличи валидността на лиценза, издаван от общината, от 12 месеца на 2 години.

Общинските съветници от БСП обещаха да съдействат за написването на нова наредба, която да регламентира таксиметровите услуги в София. Първата стъпка на новата наредба най-вероятно ще е и изготвянето на анализ. Така ще може да се определи колко места да бъдат отделени за стоянки, както и къде да бъдат те, за да не пречат на движението.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?