Танев не смята да подава оставка, а и никой не му я искал

Валери Симеонов: Лукарски се разграничи от Христо Иванов още преди гласуването на конституционните промени

Министърът на образованието Тодор Танев: На този етап въпросът с моята оставка не стои

На този етап въпросът с моята оставка не стои, заяви министърът на образованието Тодор Танев в четвъртък по повод оттеглянето на правосъдния министър Христо Иванов заради бламираната съдебна реформа и очакваната реакция на представителите на Реформаторския блок (РБ) в кабинета.

“Единственият, който може да поиска моята оставка е премиерът, който ме е назначил“, заяви Танев и посочи, че не са имали подобни разговори.

В сряда, веднага след обявената от Христо Иванов оставка, лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев обяви, че минава в опозиция, същото направи и депутатът от ДСБ Гроздан Караджов, според когото около 15 от 23-те депутати на РБ ще оттеглят подкрепата си за управлението.

Предполага се, че министрите Петър Москов и Николай Ненчев може да подадат оставки, докато министрите на ДБГ и СДС да остават в правителството.

Тодор Танев, който се води представител на Гражданския съвет на РБ, е министърът, чиято оставка бе обсъждана в Блока още преди бламирането на конституционната реформа в сряда, която постави РБ пред избор дали да продължат да подкрепят управлението.

От коментара на просветния министър стана ясно, че тази дилема пред него не стои. Той заяви, че не вижда повод да се стига до оттегляне на доверието от него като изброи колко и какви законопроекти е изработило и придвижило към парламента министерството му.

“Ако някой ми поиска оставката, трябва да има съответните мотиви кое е онова, което не съм направил. Всичко друго би било политическо“, коментира Танев. Той допълни, че няма и проблеми с обществените поръчки, каквито спекулации са се появили.

От думите му се разбра, че той се изживява като "страничен наблюдател" на случващото се във формацията, която го е излъчила за министър.

Запитан дали РБ е стабилен след оставката на Христо Иванов и оттеглянето на Радан Кънев в опозиция, Танев заяви, че като страничен наблюдател му се струва, че има разцепление и е възможно да има прегрупиране.

Танев припомни, че заема мандат, който е даден на Реформаторския блок, а той самият е от гражданския му съвет. "Не знам кой е ръководителят на Блока и това не ми е ясно от дълго време насам. Бях сред тези миналия септември, от които държахме да има формат на Реформаторския блок като политическа коалиция, което означава субект политически и единство. На този етап ми се струва, че той действа по-скоро като предизборна коалиция”, каза Танев.

Валери Симеонов: Лукарски се разграничи от Христо Иванов още преди гласуването

Междувременно съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира, че лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски категорично се разграничил от призивите на Христо Иванов и Радан Кънев за приемането на радикални промени в конституцията.

"Във вторник, когато регулярно се събираме при г-жа Цачева, присъства министър Лукарски и той ясно и недвусмислено декларира, че се разграничава от поведението на Радан Кънев и Христо Иванов. Каза, че това не е позиция на Реформаторския блок", заяви Симеонов пред Нова телевизия.

По думите му Лукарски е дал да се разбере, че "по никакъв начин не е склонен да подкрепи" предложението за разпределение на квотите бъдещите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Валери Симеонов още веднъж определи оставката на Христо Иванов и заявеното от Радан Кънев оттегляне на подкрепа към управляващите като прибързани, но каза, че това е било достойно поведение. "Специално за мен беше изненада поведението на правосъдния министър, както и на г-н Кънев", каза той.

Симеонов не очаква да има оставки на други министри. Той отказа да коментира евентуални имена за бъдещ правосъден министър, както и дали колегите му биха подкрепили Меглена Кунева за поста.

ПФ е част от управляващото мнозинство. Фронтът подкрепи на първо четене конституционните промени, станали популярни като "исторически компромис", но за решаващото второ четене се престрои към ДПС и АБВ за прекрояване на ключови текстове, които слагат кръст на възможността за истинска съдебна реформа. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов оправда решението на партията да подкрепи удобните за главния прокурор промени с позицията на партньорите в управлението ПФ и АБВ. Така Реформаторският блок, който е коалиционен партньор на ГЕРБ, остана изолиран.

Споделяне

Още по темата

Още от България