Таня Андреева: Скоро няма да има здравна реформа, защото няма пари

Таня Андреева. Сн. БГНЕС

Реформа в здравеопазването няма да се случи в близките години, дори и да има стабилно правителство, поради липса на финансов ресурс. Това каза министърът на здравеопазването в
оставка Таня Андреева на пресконференция в понеделник, на която отчете работата си в министерството.

Това, което трябва да се случи в страната, е да се променят системите на финансово управление, контрол и заплащане в здравеопазването, което означава промяна в модела на финансиране и излизане от това само НЗОК да разплаща дейности на лечебните заведения, лекарства и медицински изделия, каза Андреева.

 

По думите ѝ, за да се случи това, са необходими две много важни условия - законодателство и финансов ресурс. Законодателството има кой да го напише, има добри практики по света, но с финансовия ресурс ще има сериозен проблем, прогнозира тя.

Министърът в оставка коментира още, че е необходимо преструктуриране на болничната мрежа в страната, тъй като има по-голям брой болнични легла. Говорим за оптимизирането на болнични легла и закриването на част от болнични заведения в места, където те практически не осъществяват дейност, каза тя, цитирана от БТА.

По думите ѝ обаче това може да се случи на етап, когато в страната е осигурена стабилна структура на спешната медицинска помощ, защото хората не могат да бъдат оставени без алтернатива.

Андреева изрази съжаление, че не е успяла да убеди депутатите, че трябва да се пристъпи към демонополизиране на НЗОК. Имаше още много какво да се направи, при по-спокойна
атмосфера в обществото и по-стабилен парламент, каза министърът.

Запитана каква оценка си поставя, тя каза, че би била по-слаба, отколкото заслужава, защото по природа е самокритична. На служебния министър пожела да не спира да работи по започнатите промени в спешната помощ и електронното здравеопазване.

Андреева информира, че са предприети действия за възстановяване на телефона за спешна медицинска помощ 150, тъй като, по думите ѝ, част от забавянията при подаване на сигнали
се дължат на липсата на обучени хора и на бавни действия в системата на тел. 112.

Споделяне

Още по темата

Още от България