Търгът за комбинирана гара в Пловдив започва до месец и половина

Търгът за изграждане на интермодален терминал (гара за комбиниран транспорт - бел. ред.) на пловдивската гара "Тодор Каблешков" (с. Златитрап) започва до месец и половина, обяви във вторник зам.-генералният директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Христо Алексиев. Терминалът ще интегрира различните видове транспорт (железопътен, автомобилен и т.н.) и ще повиши качеството на транспортните услуги за целия Южен централен район.

С пари от европрограма "Транспорт" ще се финансира само изграждането на базисната инфраструктура на избраната площадка, а индикативната стойност на проекта е 8 млн. евро. За поддръжката и експлоатацията на терминала ще се търси частен оператор. Паралелно с търга за строителство ще започне и концесионната процедура за съоръжението.

За програмния период на ЕС 2014–2020 се отлагат интермодалните терминали в Русе и София, каза Алексиев. "Но за столицата трябва да бъдат актуализирани анализите, за да преценим дали има нужда публичният сектор да изгражда терминал в София или такъв ще бъде направен с частна инвестиция. Ако има такава възможност, не мисля, че публичният сектор има нужда да се меси в пазара", каза Алексиев.

Той обяви, че НКЖИ ще кандидатства с проекти за 2 млрд. евро за периода след 2014 г. Един милиард евро той се надява да дойдат по програма "Транспорт", а още 1 млрд. евро от новия финансов механизъм "Свързаност на Европа" (Connecting Europe). Основен приоритет е цялостно завършване на жп трасето от сръбската граница през София, Пловдив, пристанище Бургас до турската граница.

"България трябва да има едно жп направление, по което да се развива скорост от 160–200 км/ч, отговарящо на всички европейски стандарти. Няма смисъл да инвестираме на части. Трябва да имаме едно трасе през България, което да осигурява едни нормални условия", каза Алексиев. Другите важни проекти, предвидени за реализация, са жп линията Видин – София и Русе – Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес