Търговска лига засега няма да спре лекарствата за болниците

След среща с министъра на здравеопазването Славчо Богоев, дистрибуторите на лекарства обявиха, че засега няма да спрат доставките за болниците.

Вчера от Търговска лига - един от най-големите дистрибутори, съобщиха, че са взели решение да спрат доставките на медикаменти за здравните заведения, защото министерството не е изпълнило обещанието си да погаси 10 млн. лв. от дълговете на болниците. Днес министър Славчо Богоев наново е обещал, че ще осигури от 7 до 9 млн.лв. Само към Търговска лига задълженията на здравните заведения надхвърлят 20 милиона. След срещата шефът на компанията Тихомир Каменов съобщи, че на този етап търговците на едро няма да спрат доставката на лекарства.

Преди разговора той уточни, че ако здравното министерство не плати 5 млн.лв. ДДС за лекарства, за 15 болници ще започне процедура за обявяване в несъстоятелност.

Преди разговора си с Богоев, търговците на едро на лекарства призоваха премиера Сакскобургготски да се намеси и да запази функционирането на болниците, като осигури чрез здравното министерство изплащането на дълга към доставчиците.

Те определиха като неадекватен вчерашния коментар на министър Богоев, последвал предупреждението на Търговска лига, в който той сравни компанията със ситуацията на несъстоятелност, в която изпадна "Магинед" - друга от големите фирми доставчици на лекарства. Не търговците, а здравното министерство няма ликвидност, тъй като не плаща доставките на лекарства, заявиха дистрибуторите.

Браншовите организации посочиха, че е намаляло доверието на световните производители на медикаменти към България и те вече настояват вземанията им да се изплащат за срок от 60 до 90 дни. Освен това искат банкови гаранции от българските дистрибутори. За сметка на това, българските болници просрочват задълженията си към доставчиците с 360-370 дни. Затова запасите в складовете на дистрибуторите на едро са намалели на 3 до 5 дни.

Председателят на Асоциацията на търговците на едро с лекарства Тони Веков определи като грешна методиката по ценообразуване на диагнозите.

Своя декларация по случая разпространи и Българският лекарски съюз, според който здравното министерство носи цялата отговорност за ситуацията, тъй като то е внедрило новата методика за финансиране на болничната система.

От съюза напомниха, че още през миналата година лекарите са настоявали болничното здравеопазване да получи поне 100 млн.лв. допълнително финансиране. Липсата на финансови гаранции са причина съюзът и досега да отказва подписването на Националния рамков договор за 2004 г., се казва в декларацията.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: