Търсят се 500 войници за 600 лв на месец: трябват мускули (не много) и обща култура (не много)

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната се опитва да излезе от кадровия колапс като обяви конкурс за общо 486 войнишки длъжности в Сухопътни войски. Бъдещите войници ще служат по поделенията в Стара Загора, Карлово, Казанлък и Пловдив, където проблемът с недостига на кадри е най-остър.

На последните конкурси не се явиха достатъчно кандидати и военните се оплакаха, че не могат да наберат качествени войници. Основната причина за това е ниското заплащане. Редниците започват кариерата си под пагон с малко над 600 лева месечно. Въпреки че политическото ръководство на министерството обяви за основен приоритет вдигането на заплатите им, пари не са предвидени и в бюджета за тази година.

Желаещите да се включат в редовете на армията трябва да кандидатстват през офисите на Централното военно окръжие (ЦВО) до 6 март.

Те трябва да са завършили средно или висше образование и да минат успешно конкурса. Той включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване.

В първата част желаещите ще правят лицеви опори и коремни преси и ще тичат спринт и 1 километър крос за издръжливост.

Тестът за обща култура включва 100 въпроса, като за всеки правилен отговор на въпрос се дава по една точка. Времето за провеждане на теста е с продължителност до 60 минути.

Според запознати изпитите не са непреодолимо предизвикателство и с малка подготовка могат да бъдат взети. МО обаче отказа да предостави на Меdiapool примерен тест за интелигентност, за да могат читателите да преценят дали отговаря на нивото за армията.

Аргументът на ведомството е, че "вариантите на тестове за обща култура за всеки отделен конкурс се разработват от висшите военни училища по предварителна заявка от командирите, отговорни за провеждането на съответния конкурс, а след приключване на конкурса тези тестове се унищожават по установени правила".

На последните войнишки конкурси се явяват все по-малко кандидати, но голяма част от тях се оказват физически негодни, а други не могат да покрият и теста за интелигентност. Има и кандидати, които не се приемат на военна служба поради отказан достъп до класифицирана информация от компетентните органи.

Кадровият недостиг в поделенията се изостри през последните години и според неофициална информация някои поделения практически съществуват само на хартия.

Положението е критично дори на база официалните данни – близо 20% от длъжностите за военни са незаети в момента, а заради ниските заплати интересът не е голям. На този фон има сериозен отлив на някои места. В Карлово например все повече хора предпочитат да работят във военния завод ВМЗ – Сопот, където заплатите са по-високи, отколкото да служат в Карловската бригада.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?