ТАЦ: Похвалите на Юнкер за България са контрапродуктивни

Сн.: БГНЕС

Неотдавна Иван Кръстев представи в София новата си книга "След Европа". Залата беше пълна, а въпросите и коментарите на публиката бяха поне толкова интересни, колкото и самата книга. Един от присъстващите отсече: "България винаги е била задникът на Европа". И е прав, за съжаление", пише в началото на кореспонденцията си от България Барбара Йортел от германския вестник ТАЦ, цитирана от Дойче веле.

По-нататък авторката припомня колко големи бяха очакванията на българите в навечерието на присъединяването на страната им към ЕС през 2007 година.

10 години по-късно

"Днес, 10 години по-късно, равносметката е по-скоро отрезвяваща. Със своя годишен БВП на глава от населението, който възлиза на едва 6 500 евро (Германия: 40 000 евро), България е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС", посочва германската журналистка и цитира едно проучване на американската организация "Global Financial Integrity", според което заради корупцията България губи годишно между 6 и 10 милиарда евро.

България отбелязва негативен рекорд и по отношение на сенчестата икономика, заради която държавата губи годишно по около 1 милиард евро.

В статията се отбелязват и ниските заплати и пенсии в България: "При средна заплата от 500 евро на месец и разходи за живот, които се  доближават до западноевропейските, много българи едва свързват двата края. А повечето пенсионери са зависими от подкрепата на близките си".

Германската журналистка се спира и на проблема с изтичането на мозъци: "Емиграцията обезкървява България. Според данни на БАН, през следващите пет до десет години на 7-милионната страна ще ѝ липсват около 400 000 квалифицирани кадри".

В статията е засегната и темата за състоянието на улиците в София: "През следващата година София ще получи 800 милиона евро от бюджета на ЕС за доизграждане на инфраструктурната мрежа на страната, по която има още много, много работа. Улиците в София например, с изключение на основните пътни артерии, са в ужасяващо състояние".

От разочарованието на българите ползи извличат най-вече дяснопопулистките формации, посочва по-нататък Барбара Йортел.

"Любима мишена на "Обединените патриоти", които от изборите през март управляват заедно с ГЕРБ, са мигрантите и бежанците. (…) Нищо, че броят на търсещите закрила в България е спаднал драстично през 2017, а бежанските лагери са запълнени едва 20 процента", пише Йортел и цитира проучване, според което 84% от запитаните са на мнение, че на бежанците от Близкия изток трябва да бъде забранено да влизат в България.

По-нататък се посочва, че десните популисти не си мерят думите и по адрес на турското малцинство в страната. В тази връзка журналистката припомня следното изказване на депутата -националист Валентин Касабов: "Тези депесарски хлебарки да внимават, защото можем да ги смачкаме".

Далеч от реалността

"На този фон човек неизменно се пита как ли ще протече първата половина на 2018 година, когато България ще поеме председателството на ЕС", пише Йортел и добавя: "Доста странно звучат думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, изречени на 8 ноември по време на среща с българския премиер Бойко Борисов. Тогава Юнкер каза, че Европа била част от ДНК-то на България. Още от първия си ден в ЕС България се държала като един от основателите на Съюза".

"Подобна оценка е не само далеч от реалността, но е и контрапродуктивна, що се отнася до търсенето на решения за посочените проблеми на България. А това е крайно належащо, както се вижда и от доклада, изготвен от службата на Юнкер. В последния мониторингов доклад на ЕК за пореден път се изтъква, че напредъкът на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е крайно недостатъчен", пише Барбара Йортел в кореспонденцията си от България, преразказана със съкращения от Дойче веле.

Споделяне

Още от Европа