Тазгодишният София прайд ще протече под лозунга за политическа подкрепа

Организаторите на София прайд и британският бивш евродепутат Майкъл Кешман (в средата). Сн. БГНЕС

Тазгодишното шествие на София прайд на 21 юни в събота ще протече под лозунга за политическа подкрепа, обявиха в четвъртък организаторите на шествието на различните.

Те обясниха, че от Столичната община въпреки че устно са се съгласили със заявения маршрут, след това са им пратили потвърден съвсем различен, и то съкратен с 1/3 маршрут.

Общинарите отрязали и искането за провеждане на едноседмична изложба на снимки на успели гей атлети на столичния булевард "Витоша", като разпоредили арт събитието да се ограничи в рамките на три часа и да бъде на стартовия пункт на шествието - паметника на Съветската армия.

Стана ясно, че това решение на СО още в понеделник е обжалвано в съда, като и до днес няма отговор какъв в крайна сметка ще бъде маршрутът на тазгодишното шествие.

Ясен все пак е началният му час - 17 ч. в събота.

Лозунгът на проявата тази година е различен - вместо за равноправие, ЛГБТ-хората призовават за политическа подкрепа, която да даде пример на гражданите. Разпратени са писма с молба за присъствие на прайда до всички партии и до правозащитните институции.

Отговор е пристигнал само от две - ПП "Зелените" и ПП "Българската левица".

Подкрепа обаче идва от Великобритания - бившият британски евродепутат Майкъл Кешман е в България специално за парада. Той призова колегите си от българския парламент да се видят в събота на сборния пункт на шествието. Заедно ще маршируваме към демокрация, равноправие и уважение, призовава той.

Организаторите на София прайд са наясно с разгласената във Фейсбук идея за антигей шествие. Те се оплакаха от призивите за насилие, които се ширят в онлайн платформата, като обявиха, че са подали сигнал до прокуратурата за тях.

От Българския хелзинкски комитет пък смятат, че тазгодишната позиция на Българската православна църква, че парадът е "шествие на възгорделия се грях", е доста по-мека от предишните. Те подчертаха, че ЛГБТ организациите първи са се обявили в подкрепа на гей-монасите, които съвсем не били малко в пределите на БПЦ и очакват същото разбиране от страна на църквата.

Тази година София прайд е с рекордно нисък бюджет, съобщиха още ЛГБТ-активистите. Той е на стойност 12 хиляди лева и е събран единствено от дарения - такова има направено и от американското посолство у нас, което по традиция винаги застава в защита на шествието.

Споделяне

Още от България