"Техем": Столичани плащат с 28% повече за парно

"Техем": Столичани плащат с 28% повече за парно

С 28% са се увеличили сметките за парно и топла вода на столичани през изминалия отоплителен сезон. Това става ясно от данните на най-големия топлинен счетоводител "Техем" след изготвянето на изравнителните сметки.

Средният разход на средните по големина имоти (между 50 и 70 кв.м) за последния отоплителен сезон е била 721. 26 лева. Това е с почти 200 лева повече от средната сума за тези жилища от предходния отоплителния сезон. Тогава клиентите са платили средно 522, 22 лева, обясни изпълнителния директор на "Техем" Милена Стоянова, цитирана от БТА.

Увеличението на цената на топлинна енергия с 16 процента през миналата година, допълнено с по-дългия отоплителен сезон, водят до по-високите с близо 28% сметки. Последният отоплителен сезон е продължил 174 дни като средната температура е била 4.4 градуса.

В резултат близо 60 процента от клиентите на "Техем" са получили изравнителни сметки със суми за доплащане към "Топлофикация София". Близо 13 процента от клиентите имат да доплащат само до 10 лева, което означава че предварителните изчисления за тяхното потребление е било много точно.

Споделяне

Още от Бизнес