Техническа грешка объркала партийните суми в КТБ

Техническа грешка е причината за обърканите суми на политическите партии в Корпоративна търговска банка (КТБ), заявиха оттам в четвъртък по повод неточностите, за които съобщиха няколко партии. Във вторник синдиците на КТБ публикуваха списъците на политици, магистрати и други лица, деклариращи имуществото си пред Сметната палата, както и политически партии, които са имали депозити и кредити или други взаимоотношения с КТБ през последните пет години.

Няколко партии официално заявиха, че изнесените данни не са верни и се консултират дали да заведат дела срещу синдиците.

От КТБ (н) заявиха пред Mediapool, че единственият сбъркан списък е бил този за политическите партии и той вече е коригиран.

Засега няма сигнали и възражения за грешки и по другите публикувани списъци – физически лица, фирми и консултантски договори.

От КТБ (н) увериха, че списъците са изготвени съгласно законовите изисквания.

Тълкуванията им обаче са грешни, заради липсата на яснота на принципа на изготвянето. Например грешка е да се събират посочените суми по различните сметки на едно лице. По закон синдиците са били длъжни да дадат максималния размер на влога по всяка една сметка на лицето. Така едно лице може да е получило сумата по една сметка, но да има и друга в КТБ. След това закрива сметката, по която парите са пристигнали и ги прехвърля към другата сметка, обясниха запознати с методиката на изготвянето на списъците пред Mediapool.

Така заради механичното събиране на суми по различни сметки може да се стигне до грешни изводи.

Въпреки това от Националната агенция за приходите уточниха пред Mediapool, че ще бъде направена проверка на всички, при които има големи разминавания между доходите и имуществото им в официално подадените декларации пред Сметната палата и НАП спрямо публикуваните им сметки в КТБ от синцидите.

В четвъртък сутринта лидерът на Земеделски народен съюз (ЗНС) Румен Йончев заяви, че неговата партия никога не е имала пари в КТБ, въпреки че името ѝ се появи в списъка. В първия вариант синдиците бяха оповестили, че партията има повече от милион, но след това коригираха сумата на 50 лева. От КТБ уточниха, че имат документи за тези 50 лева. Йончев заяви, че ще съди синдиците заради оповестената невярна информация.

Срещу името на Областния съвет на партията във Варна, където доскоро стоеше сумата 1 064 964.76 лева, вече е заменена от 85 111.85 лв. По-рано лидерът на партията каза, че по случая е възложена вътрешна проверка.

Погасените кредити на партия Демократи за силна България пък са приписани погрешка на НДСВ.

"Обединен блок на труда – Български лейбъристи" на Кръстьо Петков, за когото първоначално беше съобщено, че е държал в КТБ 1 млн. лв., се оказа с 9929 лв.

За областния съвет на БСП във Варна първоначално беше обявено, че са имали над 1 млн. лв., но сега се оказва, че максималната сума по техен влог за последните пет години е 85 111 лв.

За "Глас Народен" първо беше обявен влог от 850 хил. лв., но сега са посочени два влога – един от 120 хил. лв. и един от 146 037 лв. И този списък не е верен, защото ние сме имали само една сметка в КТБ от 120 хил. лв., каза зам.-председателят на партията Венци Мицов пред Mediapool.

Намалена е и сметката на СДС от 85 000 лв. на 50 лв.

Растат обаче депозитите на ДСБ. Първоначално за партията на Радан Кънев беше обявен само един влог от 146 хил. лв. Сега са посочени две сметки – една за над 1 млн. лв. и втора за 1.36 млн. лв. Това обаче не означава, че ДСБ е имала над 2.3 млн. лв.

Значително е нараснала сметката на партия "Движение за национално възраждане "Оборище". В коригирания списък са посочени две сметки – една от 44 376 лв. и втора от 840 хил. лв.

Лека корекция има и в данните на НДСВ. Първоначално за царската партия беше обявен депозит от над 1.3 млн. лв. Сега са дадени три различни сметки като сумата е приблизително същата.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?