Техниката на БНТ заложена пред данъчните

Министърът на финансите Милен Велчев съобщи в парламента, че БНТ е заложила "материални активи, които служат за дейността ѝ" като обезпечение на държавните вземания във връзка с данъчния ревизионен акт. Велчев уточни, че това не затруднява функционирането на телевизията.

В отговор на актуален въпрос на депутата от ОДС Васил Василев за резултатите от ревизията в БНТ, финансовият министър потвърди наличието на данъчна ревизия в държавната телевизия и каза, че сред длъжностните лица на БНТ нямало нарушители.

Подобно на изявленията, дадени и от управата на БНТ, Велчев обясни, че начетът за над 13 млн.лв. бил в резултат на разминавания в методиката, по която данъчната администрация и "Сан Стефано"29 изчисляват данък печалба на медиата. Министърът посочи, че спорът е за това дали приходите от държавната субсидия да се облагат като приходите от търговската дейност или не. Велчев каза също, че съдът ще реши въпроса, защото БНТ обжалва акта. Той отказа повече подробности, основавайки се на данъчната тайна.

В началото на тази седмица шефът на БНТ Кирил Гоцев заяви, че сметките на медиата не са запорирани във връзка с данъчния акт срещу медията. Той отказа да каже за каква сума е начетен и обвини шефовете на данъчната администрация, че са променили методиката за изчисление на данъците на държавната медия.

БНТ обжалва пред съда данъчния акт, потвърден от регионалната данъчна дирекция във Велико Търново. Гоцев посочи този понеделник, че 2 млн. лева към хазната вече били изплатени.

В отговор на депутатския въпрос как са обезпечени вземанията на държавата, тъй като обжалването в съда не спира изпълнението на акта, Велчев уточни, че държавата само е отсрочила събирането си във времето срещу залог от БНТ. Преди това депутатът Василев изрази опасение да не се подготвя вариант БНТ да погаси данъчния си дълг към бюджета чрез увеличение на субсидията от бюджета за 2004 г.

Финансовият министър обеща на депутатите, че "ще бъде намерено уреждане" на въпроса с БНТ. Васил Василев предупреди за възможни проблеми в дейността на телевизията, ако съдът потвърди констатациите на данъчните органи и при липса на финансови средства се наложи заложените сега материални активи на БНТ да бъдат разпродадени. Това безспорно крие опасност да се създадат проблеми в рамките на телевизията, предупреди синият депутат.

Членът на УС на БНТ Бойка Бойнузова изрази оптимизъм пред mediapool.bg, че съдебният спор с данъчните няма да завърши с разпродажба на техниката на телевизията. Тя отрече БНТ да е заложила недвижими имоти, защото това било забранено от закона, но и не уточни какъв точно е залогът. Бойнузова повтори становището на Управителния съвет на БНТ, че е необходимо трайно уреждане на въпроса как държавната медиа да изчислява данъците си. Тя намекна, че БНТ може и да поиска преструктуриране на държавната субсидия при преговорите за бюджет 2004.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?