Телефонните услуги в света поевтиняват

Цените на местните, националните и международните телефонни услуги и разговорите с мобилни телефони са продължили да се понижават през 2005 г. в индустриализираните страни, предаде БТА, като се позова на годишния доклад на “Нъс кънсълтинг” (Nus Consulting).

"Световната тенденция е към спад на разходите за комуникации", отбелязва в представения в сряда доклад международният консултант. 

Както и в предишното ни изследване, 13 от 14-те страни, включени в анализа, се развиват в либерализирана околна среда, подвластна на конкуренцията. Южна Африка продължава да бъде и тази година изключението, въпреки че има признаци за скорошна промяна, уточнява той.

На фона на общия спад на цените “Нъс кънсълтинг” отбелязва някои отклонения от очерталата се тенденция. Местните разговори в Дания и в САЩ са поскъпнали, както и международните разговори във Франция, Южна Африка и САЩ, докато обажданията към мобилните телефони са повишили цената си в Канада и Великобритания.

За местни разговори най-много се плаща в Белгия при цена от 13,8 евроцента за три минути в натоварения трафик, докато във Франция същата услуга струва 8,8 евроцента, а в Канада е безплатна.

Националните разговори са най-скъпи в Южна Африка и САЩ със съответно 28,5 евроцента и 26 евроцента за 3 минути разговор в сравнение с 10,8 евроцента във Франция.

Националните разговори от мобилен телефон са най-скъпи в Южна Африка (62 евроцента за 3 минути), във Великобритания (58,5 евроцента) и в Испания (50 евроцента) в сравнение с 34,3 евроцента във Франция.

Проучването е направено от февруари 2005 до февруари 2006 г. в Дания, Италия, Германия, Швеция, Холандия, Южна Африка, Франция, Испания, Австралия, Белгия, САЩ, Канада, Финландия и Великобритания.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?