Телевизия Ал-Джазира ограничава предаванията си от Ирак

Телевизия Ал-Джазира съобщи, че няма да излъчва вече коментари към емисиите си за войната в Ирак, след като вчера властите в Багдад забраниха на двама от кореспондентите ѝ да работят там.

Около обяд по време на новинарска емисия Ал-Джазира съобщи, че ще продължи да излъчва на живо и на запис събития, включително пресконференции на иракски служители и въздушни удари срещу иракски градове, но без коментар.

По-рано днес катарската телевизия обяви, че нито един от осемте ѝ кореспонденти в Ирак няма да предава от страната, след като иракските власти изгониха журналист от телевизията и поискаха от друг да спре работа. Телевизията прекъснала редовната си новинарска емисия, за да обяви, че е била уведомена от иракското министерство на информацията, че иракският ѝ кореспондент Дияр ал-Омари занапред няма да може да предава за телевизията. На специалния ѝ пратеник Тайсер Алоуни било наредено да напусне Ирак.

Ръководството на телевизионния канал посочи, че иракските власти не са дали обяснения за забраната на дейността на двамата от журналисти.

Ал-Джазира е единствената международна мрежа, която има кореспонденти в южния град Басра и в северния Мосул.

Репортери на Си Ен Ен също бяха изгонени от Багдад миналата седмица, припомня Ройтерс.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: