Телевизия СКАТ “изчезна” два дни преди балотажа

Телевизия СКАТ “изчезна” два дни преди балотажа

Телевизия СКАТ, известна като “официоз” на “Атака” и на нейния лидер Волен Сидеров, мистериозно спря без всякакви предизвестия и обяснения в петък сутринта, два дни преди втория тур на президентските избори, на които Сидеров ще се състезава с Георги Първанов. Журналисти от бургаската медия недоумяваха какво се е случило, тъй като никой от ръководството на медията не ги е информирал за нищо.

Съветът за електронни медии (СЕМ) заяви, че не знае нищо по случая. СЕМ няма права по отношение лиценза на кабелния оператор, а освен това не е вземал никакви решения за санкционирането му, защото не са констатирани закононарушения.

От Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обясниха, че тъй като СКАТ няма далекосъобщителен лиценз, те нямат никакво отношение към разпространението на програмата ѝ.

Димитър Стоянов опроверга слуховете за сватба

Депутатът от “Атака” Димитър Стоянов опроверга информациите, че в събота Сидеров ще се жени за майка му Капка Георгиева, главен редактор на в.”Атака” и дългогодишна приятелка на Сидеров. Според Стоянов тези слухове са “провокация”.

Според журналисти от телевизията, сигналът към сателита, от който се излъчва СКАТ, е бил прекъснат. Те обаче не знаят дали има технически проблем или телевизията е спряна целенасочено. В 9.30 ч. сутринта репортерският екип бил уведомен само, че излиза в почивка за “няколко дни”.

Журналисти  разказаха, че в 8 сутринта шефът им Валери Симеонов дошъл на работа още за първите новини, пил кафе и разговарял с екипа. След час и половина някой му се обадил и казал, че има проблеми с излъчването. Видимо изненадан и с променено лице Симеонов напуснал офиса и повече не се появил и не се обадил.

СКАТ сами са си спрели сигнала?

Нито собственикът и изпълнителен директор на СКАТ Валери Симеонов, нито техническият директор отговарят на телефоните си.

Мистерията се засили допълнително от обясненията на операторите по веригата на излъчване. “Булсатком” получава сигнала на СКАТ от официалната им честота на излъчване от спътника ТHOR 3. Сигнал в момента няма и причината за спирането не е при нас, каза за Mediapool Тихомир Динев, ръководител на техническия отдел на “Булсатком”.

Честотата на СКАТ върху спътника се поддържа от “Теленор България”. Техният  представител Лиляна Чепишева също заяви, че в мрежата на “Теленор” няма проблем, но не пожела да уточни дали причината е в СКАТ, които сами да са спрели сигнала.

Предизборна манипулация?

Ако това е така, операторът е в нарушение на Закона за радио и телевизия, тъй като по регламент е длъжен да излъчва програма, каза пред Mediapool доц. Георги Лозанов, бивш член на СЕМ. Той не изключи възможността телевизията да е спряна преднамерено от ръководството ѝ, за да бъде използвано това като предизборен дивидент на Волен Сидеров. В полза на тази хипотеза говори обстоятелството, че цял ден шефовете на СКАТ не са дали никакво обяснение за прекратеното излъчване.

Преди първия тур на изборите Волен Сидеров манипулираше чрез реч по ефира на СКАТ, а преди балотажа – чрез отказ от реч, коментира Лозанов.

Телевизията стана известна покрай авторското предаване “Атака” на Волен Сидеров, което той води от повече от две години. Медията е известна и със скандализиращи и националистически позиции, а покрай кандидат-президентската кампания на Сидеров отразява плътно всичките му прояви.

В хода на петъчния ден объркването около СКАТ придоби характеристиките на описаната от Булгаков тиха истерия около появата на мосю Воланд.

След като СЕМ  не са успели да се свържат с никой от шефовете на СКАТ, им изпратили писмо да се явят във вторник за обяснение защо излъчването е спряно без никакво уведомление към зрителите.

В петък служебните и мобилните телефони на членовете на СЕМ са загрели от гневни обаждания на граждани, които питали какво става със СКАТ.

Очевидци съобщиха, че предизборните щабове на президента Първанов в Бургас и Варна цял ден безуспешно се опитвали да разберат какво точно става, за да измислят адекватна реакция.

В същото време Областната дирекция на полицията в Бургас незнайно защо съобщи, че няма нищо общо със спирането на СКАТ. За целта полицията се позова на медийни информации за взривно устройство в централния офис на телевизията, какъвто сигнал обаче не бил постъпвал, нито пък молба от ръководството на телевизията за съдействие.

Сидеров: Чух, че БСП са умували как да спрат СКАТ

Журналистът от СКАТ Валентин Касабов каза, че в последните дни са се носели слухове, че ще бъдат спрени заради острите критики към “антинационалната политика” на президента Първанов.

Според Касабов може да се допусне, че телевизията е била спряна и заради предаването му в четвъртък вечерта “Паралакс”. В него са показани кадри от участието на президента Първанов на честване на годишнината от “Възродителния процес” преди два месеца в Руен. Зад Първанов се вижда областният координатор на ДПС Сабри Мехмет Али, който е бил осъден заради участието му в атентата на гара Буново преди повече от 20 години.  Впоследствие е бил амнистиран, а днес се води репресиран.

Потърсен за коментар, лидерът на партия “Атака” каза пред Mediapool, че собственикът на телевизията Валери Симеонов го предупредил, че имал информация за готвено спиране на медията му. “Научих, че в БСП умували как да спрат телевизията”, допълни той. Според Сидеров това било заради последните предавания на СКАТ, свързани с предизборната кампания и нареждането дошло от “най-високо място”.

По-късно в петък Сидеров не беше толкова сигурен какво се случва и каза, че дори самият той не можел да се свърже с шефа на телевизията.

По същото време на редакционния телефон на СКАТ в София отговаряше неидентифициран мъжки глас, “упълномощен” да заявява само, че телевизията е “спряна до второ нареждане”. На въпрос от кого е това “второ нареждане”, той отговаряше “Не мога да кажа”.

Още по темата
Още от Избори 2006

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?